Home Društvo LEDENI UDAR S ISTOKA? Sljedeći tjedan moguć snijeg do nizina, opasnost od...

LEDENI UDAR S ISTOKA? Sljedeći tjedan moguć snijeg do nizina, opasnost od mraza!

SHARE

Vrijeme nas ovog travnja prilično “razmazilo”. Sunčani i topli dani su se zaredali, a već duže vrijeme traje razdoblje natprosječno toplog vremena. Slično kao i u ožujku za nama, hladnoća je gotovo potpuno izostala, no čini se da bi ovako dugo toplo razdoblje moglo uskoro doći na “naplatu”.

Stabilna anticiklona već danima podržava stabilno i natprosječno toplo vrijeme u većem dijelu Sredozemlja, pa tako i na našem području. Sunčano će biti na cijelom Jadranu i tijekom četvrtka, a još jednom imat ćemo natprosječno toplo vrijeme s najvišim dnevnim temperaturama iznad 20 Celzijevih stupnjeva. Petak će Jadranu donijeti nastavak topline i sunca, a promjenjivije će biti u unutrašnjosti, gdje će temperature pasti za oko 5 stupnjeva u odnosu na četvrtak.

Jugo u subotu

Prvi znak promjene vremena na Jadranu bit će umjereno, a na moru popodne ponegdje i pojačano jugo koje će biti praćeno padom tlaka zraka. Naime, sinoptička situacija počet će se mijenjati zbog formiranja plitke ciklone nad srednjim Sredozemljem, ali i približavanjem frontalnih sustava sa sjevera Europe. U subotu će još na većem dijelu Jadrana biti pretežno ili djelomično sunčano i toplo. Samo ponegdje može biti koje kapi kiše. U unutrašnjosti promjenjivo, povremeno uz slabu kišu.

Ciklona donosi promjenu vremena u nedjelju, na dan Uskrsa. Zbog toga će u cijeloj zemlji biti promjenjivo, povremeno uz kiša, na Jadranu su mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom. Samo je iznad 1500 mnv moguć snijeg. Jugo će na moru tijekom dana zamijeniti umjerena do jaka bura koja će prvo zapuhati na sjevernom Jadranu. S burom će početi pad temperature zraka, a u unutrašnjosti zemlje najviše dnevne temperature bit će jedva desetak stupnjeva.

Ledeni udar sa sjeveroistoka

Najzanimljivije će, po pitanju vremenskih prilika, biti u nadolazećem tjednu. Još je rano za bilo kakve detalje, no čini se da će nam sa sjeveroistoka Europe početi pritjecati vrlo hladna kontinentalna zračna masa. U ponedjeljak će očekuje tek prolazna stabilizacija vremena uz manji porast temperature, no novo naoblačenje s povremenom kišom moguće je tijekom utorka.

Očekivana sinoptička situacija sljedeće srijede (ECMWF)

Prema današnjim prognostičkim kartama, a one se sljedećih dana mogu i bitno promijeniti, u utorak će do unutrašnjosti zemlje stići spomenuto zahlađenje pa biti kiša u planinama prešla u snijeg, a čini se da su susnježica i snijeg mogući i u nekim nizinskim dijelovima zemlje. Temperature zraka bi bile jedva iznad nule na kontinentu! Glavnina zahlađenja stigla bi do Jadrana u srijedu kada je moguća i olujna bura, te snijeg na svim obalnim planinama.

Moguć jutarnji mraz

Nakon što nas ovaj poremećaj prođe, očekuju nas najmanje dvije vrlo hladne noći u kojima se u dijelu zemlje može javiti noćni i jutarnji mraz, što je u ovom dijelu godine sve samo ne poželjan meteorološki scenarij, osobito za poljoprivredu.

Očekivane minimalne temperature zraka u četvrtak, 20.4.2017. (GFS)