Home Gospodarstvo ​’Idući tjedan počinju uhićenja, a cilj je Ivica Todorić’

​’Idući tjedan počinju uhićenja, a cilj je Ivica Todorić’

SHARE

Istražitelji u fokusu imaju ‘bijele’ i ‘crne’ knjige koncerna. O Todorićevoj sudbini odlučit će okršaj Plenkovića s Orepićem i Petrovom.

Ne mogu se pouzdati ni u jednu brojku iz zadnjeg financijskog izvješća Agrokora, rekao je “sveti Ante” Ramljak, Vladin povjerenik za “nemoguću misiju”. On je time potvrdio indiskreciju koju su prije mjesec dana pustili, pa onda neuvjerljivo demantirali ruski bankari, tvrdeći da su Todorićeve poslovne knjige problematične. Bankari su, inače, posvuda, pa i kod nas, suzdržani ljudi, neskloni neodgovornom brbljanju.

A u ruskoj državnoj banci, koja upošljava 250.000 ljudi, sasvim sigurno nema ni jednog člana uprave kojemu bi se omakla takva izjava. Ona je. prema svemu što znamo. bila svjesno puštena u javnost kako bi se hrvatskoj Vladi, prije donošenja “lexa Agrokor”, poručilo kako nije pametno uzimati u državnu zaštitu kompaniju koja je inficirana nezakonitim radnjama… U ovom trenutku istražitelji češljaju poslovne knjige Agrokora, dok se u pozadini te kriminalističke akcije odvija žestok podzemni rat. Božo Petrov, Vlaho Orepić i Miro Bulj ne skrivaju zamisao da uhite Todorića, a možda i neke članove njegove obitelji te ljude od povjerenja. Premijer Plenković suprotstavio se takvom planu.

U prekršaju su i jedni i drugi: nije politički normalno da predsjednik Sabora podnosi kaznene prijave jer time evidentno utječe na rad istražnih tijela, no jednako tako nije zapadni standard ni izjava Andreja Plenkovića prema kojoj neće dopustiti upotrebu policije u predizborne svrhe. Ako, naime, istražitelji nađu dokaze za kazena djela Ivice Todorića ili njegovih suradnika, premijer ne može zaustaviti uhićenje niti bilo koju drugu procesnu radnju…

U ovoj priči niti jedna se strana ne pridržava zakona kao pijan plota niti ima namjeru služiti kao uzor za “bolje običaje”, pa će “granice prava biti identične granicama moći”. Drugim riječima, uhićenje Ivice Todorića ovisit će i o odnosu snaga Mosta i HDZ-a te spremnosti na preuzimanje rizika. Mostovci računaju da “jedna slika Ivice u marici vrijedi kao tisuću plaćenih predizbornih reklama”, dok HDZ vjeruje kako bi to značilo otvaranje Pandorine kutije problema…

Kuloarske indiskrecije, prema kojima je obitelj zadnjih nekoliko mjeseci znala što se sprema pa se bacila na “sređivanje” papira, tek treba dokazati. Pritom, politički nije nimalo nevažno tko bi u toj operaciji sve mogao stradati. Ivica Todorić, naime, nije bilo tko. Nije samo država pomagala njemu, nego je i on nesebično pomagao državi, odnosno njezinim važnim ljudima. U Agrokoru je danas više bivših političkih lidera ili “zlatne mladeži” nego na bilo kojem drugome mjestu u ovoj zemlji, prenosi Express hr.