Home Gospodarstvo U dolini Neretve kavode opet popularnije od paprika

U dolini Neretve kavode opet popularnije od paprika

SHARE

Treću godinu za redom presadnice rajčica, koje u dolini Neretve zovu kavadama, traženije su od doskora neprikosnovenih paprika, zaključak je nakon posjeta pogonima Poljoprivredne zadruge “Sunce” u Nerezima, koja ovih dana vrši ubrzanu isporuku presadnica povrtlarskih kultura. Rajčice su dakle zadržale trend rasta u odnosu na paprike, ali što se tiče ukupne tražnje promjena nema.

“Narudžbe presadnica već nekoliko godina su ujednačene, oscilacija gotovo da i nema”, kaže direktor Dadić, te dodaje:

“Promjena ima samo u strukturi sadnog materijala, pa tako tražnja za rajčicama i dalje raste, za paprika opada, a mijenjaju se sorte. Naši povrtlari s dosta pažnje prate sjemenske novitete, a neke stvari zaključuju i na osobnom iskustvu”, konstatira direktor Dadić.

Dakle, ako je suditi po narudžbama za sadnim materijalom u zadruzi “Sunce” koja se tim poslom uspješno bavi već petnaestak godina, većih promjena nema, pa bi se moglo zaključiti da se povrtlarska proizvodnja u dolini Neretve stabilizirala na dostignutoj razini. Jasno, za njezin rast potrebno bi bilo povećati ulaganja u plastenike i druge proizvodne površine što većina proizvođača uz niske prodajne cijene, ne može osigurati.

Može se reći da će predstojeća sezona biti svojevrsni trenutak istine ne samo za čapljinske nego i povrtlare u cijeloj BiH. Podsjećamo, početkom veljače shodno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ukinute su carine za uvoz roba iz Europske unije. Može li i hoće li domaći agrar izdržati još žešću uvoznu konkurenciju, znati će se upravo tijekom naredne sezone, a posebice prilikom nove narudžbe presadnica koncem ove i početkom iduće godine.

Tekst i foto: D. Musa Radio Čapljina