Home Auto Uskoro nove cijene eko testa i tehničkog pregleda vozila u BiH

Uskoro nove cijene eko testa i tehničkog pregleda vozila u BiH

SHARE

Nakon što su federalni i državni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić i Ismir Jusko održali sastanak zbog nezakonitog poskupljenja eko testa prilikom registracije vozila, formirana je radna grupa koja će usuglasiti i dostaviti novi pravilnik o tehničkim pregledima vozila, uključujući i jedinstveni cjenovnik.

Kako se saznaje iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, vozačima u BiH bi u narednih desetak dana trebale biti poznate nove cijene tehničkog pregleda vozila i eko testa.

Entiteti su izabrali svoje predstavnike za radnu grupu koji će donijeti rješenje za ovaj problem. Vjerovatno će već danas ili sutra kolegama na adresu biti proslijeđen rok za izradu Pravilnika o tehničkim pregledima. Oni će pored toga izraditi i jedinstveni cjenovnik na nivou BiH. Pored ovog Pravilnika, bit će revidirani i ostali pravilnici iz oblasti prometa, kazali su iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, prenosi Klix.ba.

Radna grupa je formirana od predstavnika Ministarstva komunikacija i prometa BiH, kao i nadležnih entitetskih institucija i Brčko distrikta.

Na pitanje mogu li vozači očekivati vraćanje stare cijene eko testa od 5 KM i povrat novca, iz nadležnog ministarstva odgovaraju da još ne mogu sa sigurnošću potvrditi koliko će iznositi nove cijene, ali naglašavaju kako svaki nepotrebni financijski nameti građanima BiH nisu prihvatljivi.

Podsjećamo, na poskupljenje registracije vozila u Federaciji BiH najviše je utjecalo povećanje cijena za eko test koji se plaća prilikom redovnog tehničkog pregleda vozila, a bez kojeg nije moguće registrirati vozilo. Tako već tri mjeseca umjesto 5 KM, vozači eko test plaćaju 22, 32 i 36 KM, ovisno o vrsti motora vozila.