Home Društvo Branitelji: Bit će prosvjeda i blokada!

Branitelji: Bit će prosvjeda i blokada!

SHARE
Sve što je tada rečeno ispred Zastupničkog doma biti će ispoštivano. Sve udruge i organizacije se drže tih zaključaka, naglasio je Marušić. Na naše pitanje znači li to nove prosvjede, on je kazao kako će ih biti, ali da udruge članice Vijeća branitelja prema dogovoru neće davati informacije kada i gdje i to zbog pojave dezinformacija.

Predstavnici udruga koje čine Vijeće branitelja, nakon što na dnevni red ovotjedne sjednice Zastupničkog doma federalnog Parlamenta nije bila uvrštena rezolucija, najavili su blokade i prosvjede, međutim, nisu precizirali gdje ni kada, niti o kakvim bi se blokadama radilo. Vlado Marušić, predsjednik udruge Zaboravljeni branitelji ZHŽ-a kazao je za Dnevni list kako je nakon sjednice Zastupničkog doma 11. travnja Vijeće branitelja donijelo zaključak da svaka od organizacija i udruga potpisnica Rezolucije po županijama preuzima stvar u svoje ruke.

–Sve što je tada rečeno ispred Zastupničkog doma biti će ispoštivano. Sve udruge i organizacije se drže tih zaključaka, naglasio je on. Na naše pitanje znači to nove prosvjede, on je kazao kako će ih biti, ali da udruge članice Vijeća branitelja prema dogovoru neće davati informacije kada i gdje i to zbog pojave dezinformacija.

-Ne možemo davati informacije kada što i gdje, ali možemo reći da će sve biti ispoštivano. Držimo se toga između ostalog jer nam i prisluškuju telefone, istaknuo je Marušić.

Obveze iz rezolucije

On je podsjetio i kako su prije sjednice Zastupničkog doma federalnog Parlamenta imali obećanja vladajućih i oporbenih stranaka kako će rezolucija biti uvrštena kao jedna od točaka dnevnog reda sjednice koja je održana 11. travnja. Naglasivši kako su inzistirali na tomu, Marušić je naveo kako su ih u međuvremenu pokušali vratiti na priču koju su, kako kaže, davno završili.

-Rezolucija je proglašena zakonita i što je najvažnije poslovnički ispravna što znači da kao takva može ići u Dom, naveo je Marušić, dodavši kako je procedura takva da se nakon donošenja rezolucije donesu zaključci koji bi obvezali resorno ministarstvo da ispoštuje navode iz dokumenta rezolucije. Marušić je kazao kako su očekivali da će se političari i držati takve procedure, podsjetivši i kako su branitelji dali prijedloge dva zakonska rješenja iz ovog područja.

Ali oni su to izigrali, poručio je Marušić.  Istodobno, iz udruge Zaboravljeni branitelji-podružnica Ljubuški jučer su potvrdili kako se 18. travnja očekuje dolazak aktivnih članova udruge, a na tom bi se skupu trebale dogovoriti sve buduće aktivnosti udruge nakon što rezolucija branitelja nije uvrštena u dnevni red posljednje sjednice Zastupničkog doma federalnog parlamenta, prenosi portal Ljubuški.info.

Ključni zahtjevi

Kada je u pitanju sama rezolucija čije usvajanje predstavnici Vijeća za branitelje traže već duže vremena u njoj se, između ostalog, traži uvođenje braniteljskog dodatka po šest maraka za svaki mjesec sudjelovanja u ratu na prvoj borbenoj liniji, kao i izrada

jedinstvenog registra pripadnika oružanih snaga uz odvajanje borbenog od neborbenog sektora te objave korisnika prava iz rata. Oko ovog pitanja do sada je radila i međuresorna radna grupa u kojoj se osim predstavnika branitelja nalaze i po tri člana iz oba doma federalnog Parlamenta kao i predstavnici četiri federalna ministarstva.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba