Home Politika Čović: Ucjenjivanja nema, odluke moramo donositi brzo

Čović: Ucjenjivanja nema, odluke moramo donositi brzo

SHARE
Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je novinarima danas u Sarajevu, na uskršnjem prijemu kod kardinala Vinka Puljića, da su blagdani uvijek jedan motiv da svi drugačije, realnije gledamo na život.

– Da smo mogli mnogo više uraditi u proteklom vremenu od onoga što smo uradili, mogli smo. Da imamo zastoj u zadnjih godinu dana u funkcioniranju tog našeg partnerstva, imamo, ali sada iz toga treba izaći – smatra Čović.

Dodao je da će učiniti sve sa svoje strane da zaštiti dostojanstvo čovjeka u BiH, „da osiguramo apsolutnu jednakopravnost Hrvata, Bošnjaka i Srba na svakom koraku BiH, da se u BiH živi bolje“.

– To je, na neki način, vrlo jasna misija i hrvatskog člana Predsjedništva, ali i svih nas koji smo u izvršnoj, zakonodavnoj vlasti na svim razinama u BiH. Očekujte u narednih 15-tak dana, već nakon sutrašnje odluke Predsjedništva HNS-a, intenzivnu aktivnost u parlamentima na svim razinama u BiH da bi se živjelo bolje – istaknuo je Čović.

Dodao je da se to ne odnosi samo na izborni zakon, nego puno drugih stvari koje su pripremili, kako na razini države, tako na razini entiteta i županijskim razinama.

Upitan ima li minimuma dogovora s partnerima u vlasti, prije svega sa SDA, vezano za izborni zakon, odgovorio je da su se dugo dogovarali „godinu i po dana i vjerovatno vama dosadili pričajući kako smo se dogovorili oko Mostara, pa ne bi izbora“.

– Pa bi sad trebali tako isto govoriti kako smo se dogovorili oko odluka Ustavnog suda BiH kad je u pitanju konstitutivnost naroda, što znači domovi naroda, što znači članovi Predsjedništva…Mislim da smo imali jednu zavidnu razinu suglasja, a onda smo počeli demantirati da smo se dogovarali. Da se više ne bismo lagali, da više ne bismo iznosili različite stavove u javnosti, transparentno u parlamentu ćemo o tome pričati dalje – kazao je Čović.

Upitan da li je tačna informacija koja se pojavila da HDZ uvjetuje SDA akcizama u parlamentu da bi podržali izmjene izbornog zakona, Čović je naglasio kako je „besmisleno komentirati bilo kakvo uvjetovanje bilo koga, ponajmanje HDZ-a prema bilo kome i kada je u pitanju fiskalna problematika, kad je u pitanju izborno zakonodavstvo ili kompletne reforme koje smo trebali podrediti euroatlanskom putu BiH“.

– Znači, ucjenjivanja nema. Jedina ucjena koju mi stavljamo je danas na teret svima, da moramo odmah donositi odluke, a ne za šest mjeseci, ne za 12 mjeseci – zaključio je Čović.