Home Nekategorizirano Više od 200.000 zaposlenih radi u ‘sivoj ekonomiji’

Više od 200.000 zaposlenih radi u ‘sivoj ekonomiji’

SHARE

U izvješću o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2016. godinu, koje je usvojila Vlada FBiH, navedeno je kako su u prošloj godini bili nastavljeni pozitivni trendovi na tržištu rada većeg intenziteta. Tako je, u usporedbi s prosječnim brojem zaposlenih u 2014. godini (443.587) i u 2015. (450.121), u FBiH lani ponovno bio evidentiran rast broja zaposlenih na 457.974.

Neravnoteža

Također je zabilježeno povećanje broja zaposlenih u gospodarstvu u odnosu na ostale djelatnosti. Istodobno, broj nezaposlenih u 2016. je u odnosu na 2015. godinu bio manji za 12.350, odnosno 3,31 posto. Na zabilježeni rast broja zaposlenih i smanjenje broja nezaposlenih svakako su utjecali i programi te mjere aktivne politike zapošljavanja, koje su u prethodnom razdoblju primijenjene preko Federalnog zavoda i županijskih službi za zapošljavanje, navodi se u izvješću. Od problema s kojima se suočava tržište rada u FBiH, u izvješću je upućeno na neravnotežu između ponude i potražnje, odnosno neusklađenost u pogledu zanimanja, vještina, kvalifikacija ili regionalnog rasporeda. Među radno sposobnim stanovništvom i radnom snagom još je veliki broj nekvalificiranih osoba koje se, bez programskih ili strateških intervencija, suočavaju s rizikom marginalizacije, dugotrajne nezaposlenosti i smanjenim izgledima za zaposlenje.

Neformalna ekonomija

I dalje je visok udio zaposlenosti u neformalnoj ekonomiji, što se ogleda i u iskazivanju različitih vrijednosti anketne i registrirane stope nezaposlenosti, ali i zaposlenosti. Visok udio zaposlenosti u neformalnoj ekonomiji u ukupnom broju zaposlenih jedan je od glavnih problema na tržištu rada koji, uz nelojalnu konkurenciju među poslodavcima i nepoštivanja financijske discipline, utječe na sagledavanje realne stope nezaposlenosti, ali i na socijalni status i prava osoba koje rade u takvom okruženju. Prema procjenama, broj zaposlenih u neformalnoj “sivoj ekonomiji” oscilira između 25 i 29 posto ukupne zaposlenosti, tj. više od 200.000 zaposlenih. Takvo stanje dovodi do milijunskih gubitaka u proračunu. Smanjenje “sive ekonomije” za samo jedan posto dovelo bi do povećanja bruto društvenog proizvoda (BDP) godišnje u FBiH za oko 187 milijuna KM.