Home Nekategorizirano ‘Grudski Einstein’: Radio borbene zrakoplove SAD-a, sustave Formule 1, dijelio tvrtku s...

‘Grudski Einstein’: Radio borbene zrakoplove SAD-a, sustave Formule 1, dijelio tvrtku s L’Orealom…

SHARE
Priča o najuspješnijim Hercegovcima svako malo iziđe u javnost, u izmijenjenom obliku.

 Za Krešimira Mikulića rijetki su čuli. A taj elektrotehničar sudjelovao je u izradi legendarnog američkog B-1 bombardera, Black Hawk helikoptera, radio je helikopter za NATO, autokompanije Hondu i Toyotu, zatim na zrakoplovu američkog predsjednika… bio je suvlasnik tvrtke za zrakoplovni program zajedno s vlasnikom svjetski poznate tvrtke L’Oreal…

 

No krenimo redom, i to Krešimirovim redom koji počinje u Vučipolju, u općini Posušje, gdje su Krešini roditelji čuvali ovce od proljeća do jeseni. A njegovo podrijetlo je iz Gruda, iz mjesta Mamići.

 

Krešo je rođen 13. rujna 1934. godine.

 

– Vučipolje zvuči kao da tu vladaju vuci, a meni se čini da su me vukovi pratili od početka života do sada. U Vučipolju smo imali kuću sagrađenu od kamena i slame i tu smo bili od proljeća do jeseni, nakon čega smo se vraćali u Mamiće, govori u velikoj ispovijesti za Večernji list.

 

“Hercegovački Einstein”, kojem nalikuje i izgledom, a i radom. U njegovoj obitelji bilo je desetero djece, a kad je imao mjesec dana Krešu su “otpisali” iz života.

 

– Pošto nije bilo mjesta na kolima, majka me je stavila u košaru sa sijenom i prekrila me krpom objesivši me ispod kola. Kad smo nakon sati i sati vožnje došli kući u Grude, zaboravili su na mene. Majka se sjetila navečer i počela plakati jer je mislila da sam mrtav, ali evo preživio sam, kroz smijeh se prisjeća danas 83-godišnji Krešimir Mikulić. Život u tom vremenu nije bio nimalo jednostavan.

 

 

Krešimir je bio najmlađi od braće, te je i on bio prisiljen, kao mnoga djeca u tom vremenu nositi odjeću koja bi braći dotrajala. S osam godina krenuo je u školu u Cerov Docu, a u nju je pješačio tri kilometra, bos.