Home Zanimljivosti Pet najvećih pogrešaka koje radimo s tamponima, a mogu uzrokovati trovanje i...

Pet najvećih pogrešaka koje radimo s tamponima, a mogu uzrokovati trovanje i infekcije

SHARE

Tamponi su pravi spas ako želimo nositi bijele hlače ili suknju tijekom menstruacije ili si pak ne želimo uskratiti kupanje u moru. Međutim, često “zažmirimo” na jedno oko jer mislimo da nam ništa neće biti ako ga još koji sat ostavimo u vagini, piše Net.hr.

To je jedna od grešaka koja nas može koštati zdravlja, a evo što još treba izbjegavati:

1. Ne perete ruke prije umetanja

Logično je da ćete oprati ruke nakon umetanja tampona, ali često ih zaboravljamo oprati prije korištenja, što je još i važnije. Ovo se obično događa u žurbi, ali može imati opasne posljedice. Primjerice ako ste na poslu i u stalnom kontaktu s tipkovnicom koja je, kako svi znamo, prljavija od zahodske šljoljke, bakterije lako mogu s prstiju doći u vaginu.

2. Ne stavljate ga dovoljno duboko

Kad je unutra, tampon se ne smije osjetiti. Ako ga ipak osjetite, znači da ga niste stavili dovoljno duboko. Pogurnite ga još malo dublje i ne bojte se, on neće nestati.

3. Mijenjate ga prerijetko

Tijekom jačeg krvarenja tampone obično mijenjamo redovito, ali ih ostavljamo predugo kad smo već pri kraju menstruacije jer znamo da neće skliznuti van. To je jedna od najvećih grešaka koju možete napraviti jer predugo ostavljanje tmapona u vagini može izazvati toksični šok i razne infekcije. Umjesto tampona za dane slabijeg kravrenja koristite male dnevne uloške.

4. Stavljate ga za svaki slučaj

Uskoro ćete dobiti menstruaciju pa se želite osigurati stavljajući tampon za svaki slučaj? Nemojte to raditi bez obzira je li vam menstruacija redovita ili ne. Tampon će pokupiti svu vlagu koja se prirodno nalazi u vagini što može poremetiti vaginalnu floru i dovesti do gljivica.

5. Ne mijenjate ga nakon nužde ili kupanja

Ma što se može dogoditi ako ga još malo ostavite? Dosta toga. Nakon obavljanja male ili velike nužde, končić se nenamjerno može uprljati, a bakterije jedva čekaju da dođu negdje gdje je toplo i vlažno, konkrento u vaginu. Isto tako, kupanjem u moru tampon se može dodatno namočiti pa ga je važno promijeniti nakon svakog izlaska iz bazena ili mora.