Home Kultura PREDSTAVLJANJE KNJIGE FRA MARIJANA KARAULE Javno izrečene istine o stradanju franjevaca iz...

PREDSTAVLJANJE KNJIGE FRA MARIJANA KARAULE Javno izrečene istine o stradanju franjevaca iz Posavine

SHARE

U dvorani Franjevačkoga samostana u Tolisi predstavljena je knjiga franjevca i publicista Marijana Karaule, vikara Franjevačke provincije Bosne Srebrene, “Iskušenja Bosne Srebrene – Stradanja bosanskih franjevaca 1944.–1985.” Knjiga obrađuje burno razdoblje, prirodu komunističke vlasti i njen odnos prema Crkvi. Uz autora o knjizi je govorio i doc.dr.sc. Tado Oršolić.

Motiv autora za pisanje knjige je bilo, kaže autor, čuvanje sjećanja na žrtve, propitivanje i na osnovu dokumenata i činjenica traganje za istinom o onome što se dogodilo i kako se doista dogodilo. -Knjiga donosi kompletnu povijest Bosne Srebrene, kontroverze u vrijeme komunističkog režima, jedinstveni popis osuđenih svećenika te prikazuje teška vremena crkve.

Prvi dio knjige odnosio se na II. svjetski rat, najviše na 1945. godinu – vrijeme kada je najveći broj franjevaca Bosne Srebrene smrtno stradao od Partizanskog pokreta i komunističke vlasti. Drugi dio donosi podatke o osuđenim franjevcima Bosne Srebrene, od kojih su neki osuđeni na smrt, a mnogi na kazne zatvora.

Treći dio donosi podatke o uzurpaciji kao jednom od oblika oduzimanja crkvene imovine i crkvenih zgrada, pojasnio je dr. Oršolić. Fra Marijan Karaula je govorio o žrtvama Bosne Srebrene u II. svj. ratu iz Toliškog samostanskog područja. -Najmlađi je stradao sjemeništarac Mato Krištić iz Tramošnice koji je imao 16 godina kada je ubijen. Fra Anto Tepeluk Klarić iz Domaljevca stradao je na križnom putu, najvjerojatnije ubijen. Iz Donje Mahale je fra Vladimir Vuković također stradao na Bleiburgu (22.g.).

U vrijeme rata desetorica franjevaca Bosne Srebrene stradali su od tifusa, a jedan od njih je s posavskoga područja (fra Anto Lapandić iz Boka). Četvorica su fratara bila u zatvoru. Fra Mirko Brandić, jedini je od bosanskih fratara (od njih 98), koji je umro u zatvoru od torture i mučenja. Fra Anto Adžamić je iz Srednje Slatine, osuđen je na zatvorsku kaznu od 7. godina, ali nije cijelu kaznu odslužio jer mu je dio oprošten. Malo koji je fratar cijelu kaznu odležao, većinom im se opraštalo što znači da nije bio cilj izdržavanje kazne već da budu osuđeni.

Fra Franjo Filipović iz Boka, osuđen je na 9. godina i 6 mjeseci, a izdržao 8,5 godina. Fra Valerije Jurić također je bio u zatvoru kao i fra Marko Pejičić, dio je izlaganja fra Marijana Karaule koje se odnosi na detalje knjige usmjerene prema posavskom području.