Home Društvo PROF. ZORAN ZADRO: Neprimjerena hladnoća trajat će najmanje do početka svibnja!

PROF. ZORAN ZADRO: Neprimjerena hladnoća trajat će najmanje do početka svibnja!

SHARE

– Sljedećih dana očekuje se uglavnom suho i stabilno vrijeme uz umjerenu oblačnost.

Postoji mogućnost da još bude kratkotrajne slabe kiše. U okolnom višem gorskom području, ponajprije sjevernije od grada, uz dosta oblaka, moguću su naleti susnježice i snijega. Očekuje se neprimjereno hladno vrijeme s obzirom na doba godine, osobito noću i ujutro. Zapuhat će umjerena do jaka bura i istočni vjetar. U subotu računamo na sunčano vrijeme, uz dosta hladno jutro, kada u okolici Mostara i postoji rizik za slab mraz. U nedjelju se očekuje novo naoblačenje s kišom, u okolnom gorju i snijegom. Jutarnje temperature su od 6C do 10C. Između petka i nedjelje od 2C do 6C.
Najviše dnevne uglavnom od 10C do 15C. Uz buru će osjećaj hladnijeg vremena biti još više izražen- pojasnio je prof. Zoran Zadro.

Promjenjivo i neprimjereno hladno vrijeme za doba godine nastavit će se u Bosni i na sjeveru Hercegovine, gdje se povremeno očekuju veće oborine.

– U gorju će padati obilniji snijeg, u nizinama kiša. Međutim snježna granica se može spustiti i do nizina, osobito zapada, jugozapada, središnjeg i istočnog dijela Bosne. Večeras, noćas i sutra susnježica i snijeg ne smiju iznenaditi ni u područja do 400 metara nadmorske visine sjevernog dijela Hercegovine. Više suha i stabilna vremena sljedećih dana očekuje se na jugu i jugoistoku Hercegovine, iako će lokalno postojati uvjeti za slabu kišu. U Bosni će zapuhati umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Povremeno su na sjeveru, sjeveroistoku, i sjeverozapadu zemlje mogući olujni udari vjetra iduća dva dana. U Hercegovini će zapuhati umjerena do jaka bura i istočni vjetar.
Najnovije prognoze četiri tjedna unaprijed jednostavno ne “vide” jače izraženo osjetno zatopljenje. Promjenjivo i neprimjereno hladnije vrijeme nastavlja se najmanje do početka 5. mjeseca. Pri tome će ponovno biti lokalno obilnih oborina.
Slika Europe podsjeća kao da se radi o siječnju, a ne travnju. Nadam se da će za pet dana doći do kakve takve promjene u prognozama. Ovo što modeli pokazuju je doista nevjerojatno, ovako dugačko razdoblje hladnijeg vremena od prosjeka za naše podneblje – ističe prof. Zadro.

Prema njegovim riječima, u Bosni će prevladavati jutarnje tempetature od 0C do 6C, između petka i nedjelje od -4C do 5C, a najviše dnevne od 0C do 8C, u gorju se očekuju malo niže vrijednosti temperatura.
S druge strane, u Hercegovini će se jutarnje temperature kretati od 1C do 10C, između četvrtka i nedjelje od -3C do 7C, a najviše dnevne uglavnom od 5C do 16C.

– Nije ovdje problematično samo zahlađenje i mraz, nego i oborine, koje lokalno mogu donijeti probleme. Pogotovo u zonama manjih vodotoka, Srbije, sjevera Crne Gore, Kosovo, Bosna, zapad Makedonije i u Albaniji.
Naravno radi se o lokalnim plavljenjima, a i neće svako područje biti jednako pogođeno.
Prostori koji dobiju ogromne količine kiše u kratkom vremenskom razdoblju mogu očekivati ovakve probleme. Odmah da kažem, ne očekuju se plavljenja velikih razmjera! Međutim, treba pratiti stanje i s obilnim snijegom, koji će pasti na planinskim područjima regije do vikenda. Svakakvi se scenariji tu mogu izroditi ako bi se promjenjivo i osjetno toplije vrijeme nastavilo u idućem mjesecu- zaključuje neovisni mostarski meteorolog Zoran Zadro.

Promjena vremena tek je započela, a već stižu problemi, osobito za poljoprivrednike! Ovako su pojedini građeni preko društvenih mreža komentirali (ne)vrijeme, navodeći da je nevjerojatna činjenica da su regionalni državni zavodi očekivali samo “svježije vrijeme”.

– Tek danas se upozorava na mraz! Isto tako pojedini TV prognostičari spominjali su da je ovo samo “svježije vrijeme s obzirom na iznadprosječnu toplinu koja je vladala”. Isto tako je nevjerojatno da nitko ne spominje vrijeme hladnije od prosjeka. Jer, ovo je ‘debelo’ hladnije od prosjeka, i puno je neobičnije za ovo doba godine u odnosu na toplinu koja je sinonim za proljeće. Evo, vidimo kako po “ovoj svježini” prijeti mraz, i snijeg se spusta sve niže. I na kraju ova “svježina ” donijet će, nažalost, goleme štete. Međutim, kad krene jače zatopljenje, opet će se spominjati silni “toplinski rekordi” koji su izmišljeni, naravno. I to sve što se povode fiktivnom teorijom globalnog zagrijavanja, upravo to i samo vrijeme potvrđuje-stoji u komentaru jednog građanina, prenosi Pogled.ba.