Home Društvo JEDAN OD NAJPOZNATIJIH LJUBUŠAKA: UDBA-in čovjek Ilija Stanić na današnji dan 1969....

JEDAN OD NAJPOZNATIJIH LJUBUŠAKA: UDBA-in čovjek Ilija Stanić na današnji dan 1969. godine u Španjolskoj likvidirao Maxa Luburića!

SHARE

U španjolskom Carcaixentu na današnji dan 1969. godine preminuo je Vjekoslav “Maks” Luburić, ustaški časnik i zapovjednik koncentracijskog logora Jasenovac, u odsutnosti osuđeni ratni zločinac i hrvatski politički aktivist u političkoj emigraciji.

Luburić je rođen 20. lipnja 1913. godine na Humcu kod Ljubuškog. Pohađao je školu u Humcu, malom selu pored Ljubuškog, u srcu Hercegovine. Pohađao je pučku školu u svom selu, a nakon toga otišao u franjevačku gimnaziju na Širokom Brijegu u kojoj dobiva dobre ocjene.

Njegovo se školovanje odvija mirno. U zimi 1923. u kuću mu upada kraljevska žandarmerija i odvodi mu oca. U Trebinju žandarmerija muči njegova oca, a u jednoj samici ga polijevaju hladnom vodom. Luburićev otac je od posljedica preminuo. Vrlo je vjerojatno da je taj nasilni čin odigrao važnu u ulogu u kasnijem Luburićevom životu.

Prolazi još nekoliko godina tijekom kojih jačaju nacionalistički osjećaji kod mladoga Luburića. U zemlji gdje je represija nemilosrdna, gdje je zabranjeno pjevati tradicionalne pjesme i gdje se čak puca na katoličke procesije, opasno je, čak i s petnaest godina, prkositi vlasti. Na kaznu ne treba dugo čekati: mladi Luburić isključen je iz srednje škole u Mostaru. Njegovo školovanje iznenada se prekida, tako da je mladić primoran raditi kao perač suđa u jednom restoranu. Kasnije radi kao pisar u jednoj štedionici za zdravstveno osiguranje.

Godine 1931. pristupa ustaškom pokretu a iste godine je zbog pronevjere osuđen na 5 mjeseci zatvora. U kontaktu s ostalim borcima, on uči o tajnim akcijama (u to vrijeme on dobiva nadimak Maks). Malo je informacija o tom periodu njegova života, no može se zaključiti da to vrijeme pridonosi jačanju njegovih uvjerenja. Nakon Drugog Svjetskog rata živio je u Španjolskoj koristeći različita imena, međutim UDBA-in čovjek iz Konjica Ilija Stanić likvidirao ga je u vlastitoj kući!

Autor: Dnevno.ba