Home Društvo Selo je gorjelo, tijela ubijenih Hrvata ležala su oko objekata i na...

Selo je gorjelo, tijela ubijenih Hrvata ležala su oko objekata i na cesti

SHARE

Drugi svjedok na ovotjednom raspravnom procesu na suđenju za zločine tzv. Armije BiH nad Hrvatima u selu Uzdol bio je Ante Šimunović. On je bio zapovjednik antidiverzantskog voda brigade Rama HVO-a. Prema njegovu svjedočenju, događaji u Uzdolu zadesili su ga na zadatku priprema zauzimanja kote Brenovac na Makljenu. No, zbog napada na Uzdol, njegov vod je dobio zadatak pomoći u deblokadi pripadnika HVO-a koji su se našli u okruženju Armije BiH u školi na Uzdolu.

Selo u plamenu

– Kada smo počeli prebacivanje na Uzdol i bili na optičkoj vidljivosti, vidjeli smo Uzdol u plamenu. Stigli smo do prvih kuća i krenuli prema školi. Kada smo došli blizu škole, rasporedili smo se u strijelce i započela je razmjena vatre. To je trajalo 15 do 20 minuta i Armija BiH je potisnuta. Tada smo mogli ući u školu kroz prozore. Pored škole je ležao jedan pripadnih Armije BiH. Mještani su rekli da je to izvjesni Meho.

Pripadnici Armije BiH su se povukli prema Herama. Krenuli smo prema crkvi. Došli smo do kuće oca Josipa Prskala i zatekli prve žrtve civile. Tu su bile dvije osobe, a u kući su ležale dvije. Kuća je gorjela pa smo ih žurno iznijeli. Jedna je starica bila još živa, a bila je pogođena u predjelu između grudnoga koša i trbuha. Za ostale žrtve doznajemo po povratku kod škole, o događajima na Uzdolu izjavio je Ante Šimunović. Inače, u ovom procesu se sudi Enveru Buzi koji je zapovijedao jedinicama koje su počinile stravični zločin nad uzdolskim Hrvatima vid. Svjedočenja ranijih svjedoka su i više nego potresna i samo govore o razmjerima počinjenog zločina.