Home Gospodarstvo Posjetitelji su kupovali različite cvjetne dekoracije za dom, balkone, vrtove…

Posjetitelji su kupovali različite cvjetne dekoracije za dom, balkone, vrtove…

SHARE

Drugi dan trećeg hercegovačkog sajma cvijeća „Flora Herc 2017“ u Herceg etno selu u Međugorju protekao je u znaku posjeta posjetitelja izložbenim štandovima, lijepom vremenu, hercegovačkim svatovima i upoznavanja posjetitelja sa srednjovjekovnim borbama “Stolačke tarče“, piše Večernji list BiH.

Dobar posjet

Ljubitelji šarenila boja i opojnih cvjetnih mirisa na ovoj najvećoj hercegovačkoj izložbi cvijeća uživali su u njegovu bogatstvu. Prije svega, na ovoj cvjetnoj manifestaciji, mnogi su kupili razne vrste cvijeća po iznimno povoljnim cijenama. Primjerice, hortenzije bijele i crvene prirodne boje, ovisno o veličini od 10 do 15 KM, mušketine po 2 do 2,5 KM, pelargonije od 2 do 2,5 KM, begonije 1 KM, petunije 1 KM, surfinije 2 KM i drugo sezonsko cvijeće. Vrtlarstvo „Ereš“ iz Proboja, vlasništvo Tonke Ereš, koje je lani dobilo nagrade za najbolje uređeni balkon i štand oduševilo je nazočne posjetitelje raznim cvijećem. Najprodavanija na njihovu štandu bila je surfinija. Istaknuli su na svom štandu kako se vrlo dobro prodavalo balkonsko cvijeće. Za cvjetni „vlakić“ koji je uredio štand Obiteljskog privatnog gospodarstva „Tomislav Bošnjak“ iz Ligata-Ljubuški zaslužuje sve pohvale. Posjetitelji kupuju različite cvjetne dekoracije za vrtove, okućnice i domove. Usput saznaju sve što ih zanima o uzgoju cvijeća, uvjetima i terminima presađivanja, prihrani, njezi i drugim specifičnostima. Novitet je i viseća begonija koja u Hercegovini dobro uspijeva. Inače, ova manifestacija osim izložbenog, ima i edukativni karakter. Kažu kako ima potražnje za svim vrstama cvijeća i sadnica.

– Ovo cvijeće je iz Mostara. Ja imam svoje sezonske rasade – kaže Jadran Brkić iz Mostara koji se osobno pojavljuje prvi put na ovom Sajmu cvijeća u Međugorju. Na svim sajmovima do sada sudjeluje i Obiteljsko privatno gospodarstvo „Mucić“, vlasništvo Kreše Mucića koji dijeli savjete kupcima u prolazu, a ima pune ruke posla. Kaže kako se najviše prodaje viseće cvijeće.

– Sve nam se prodaje dobro – pohvalili su se iz Agro centra „Bojka“ Vitina Ljubuški, u vlasništvu Darija Bojke. Svake godine sudjeluju na Sajmu i hvale se niskim cijenama. Primjerice, kadife prodaju po 0,70 KM.

Veliki plus za turizam

– Zadovoljni su našim radom, ljubaznošću i kvalitetom ponude – ističu u vrtlariji „Topić”, u vlasništvu Vinka Topića, ing. agronomije iz Buhova – Široki Brijeg. Na njihovu štandu najviše se prodaju surfinije i ostalo sezonsko cvijeće. Još ćemo istaknuti vrijednu Vrtlariju „Dragićević“ Međugorje, Obiteljsko privatno gospodarstvo „Ramljak“ iz Ljubuškog. “Flora Hum“ iz Širokog Brijega, tvrtku „Vrtko“ iz Slovenije, APTF Mostar i atrakciju „Stolačka tarča“ koja se održava kraj njihova šatora na Sajmu, kraj kojih smo prošli prilikom obilaska sajamskih štandova. Organizatori Sajma cvijeća ističu da u suradnji s Raštikijadom, Stolačkom tarčom, Andrinjem i sličnim manifestacijama može se dodatno razviti turizam na ovom području.