Home Gospodarstvo Reakcija iz ministarstva na članak: Zašto se Kuščević i Butković boje kontroverznog...

Reakcija iz ministarstva na članak: Zašto se Kuščević i Butković boje kontroverznog poduzetnika? Petrović bez dozvole gradi usred Makarske i besramno nasipa more – a nitko mu ne može ništa!

SHARE

Poštovani,

U svezi članka “Zašto se Kuščević i Butković boje kontroverznog poduzetnika?”, objavljenog na mrežnim stranicama Slobodne Dalmacije 22. travnja 2017. godine, novinara Vladimira Matijanića, a u kojem su navedene pretpostavke i netočne činjenice, u cilju istinitog informiranja javnosti, očitujemo se kako slijedi:

Činjenica je kako je građevinska inspekcija Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja izašla na teren, utvrdila kako se građevinski radovi izvode bez potrebnih akata za gradnju te je naložila obustavu radova i uklanjanje bespravne gradnje

Naknadnim nadzorom građevinske inspekcije je utvrđeno kako investitor objekt nije uklonio te je nastavio s radovima nakon čega mu je građevinski inspektor, sukladno zakonskim odredbama, izrekao dvije novčane kazne, jedna u iznosu od 10.000,00 kn, a druga od 20.000,00 kn kojima se investitora prisiljava na prestanak radova i uklanjanje objekta.

Naime, zakon nalaže da se prije pristupanja uklanjanju objekta od strane građevinske inspekcije investitoru izrekne 6 novčanih kazni (prva od 10.000,00 kn i zadnja od 60.000,00 kn) kojima ga se prisiljava na uklanjanje bespravnog objekta. Ukoliko i nakon šeste kazne investitor ne ukloni objekt tek tada inspekcija može pristupiti uklanjanju objekta putem treće osobe.

U ovom slučaju građevinska inspekcija je promptno reagirala i u skladu sa zakonom, a sve u cilju zaštite prostora i spriječavanja bespravne gradnje.

Također, napominjemo kako odgovore na vaše medijske upite ne daje, kako novinar u članku navodi “Kuščevićeva ekipa” već Samostalna služba za odnose s javnošću koja transparetno i u zakonskom roku odgovara na vaše upite, a koje vi često samo djelomično prenosite i proizvoljno interpretirate.

Članak pročitajte ispod:

Zašto se Kuščević i Butković boje kontroverznog poduzetnika? Petrović bez dozvole gradi usred Makarske i besramno nasipa more – a nitko mu ne može ništa!

Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja te Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, boje se Blaža Petrovića, poznatog kontroverznog i neosuđivanog poduzetnika. Strepe od njega, imaju fobiju da mu ne naude bilo kako. Čak i primjenom zakona. Strahu se ne valja rugati, bilježimo ga po službenoj dužnosti.

Strah dvojice ministara, čelnika resora nadležnih za obuzdavanje divlje gradnje u Makarskoj na terenu Mirjane Petrović, Blažove supruge, iščitavamo iz odgovora koje su nam njihovi podređeni poslali na vrlo jednostavna pitanja.

Dakle, zanimalo nas je što čine građevinski i lučki inspektori, jer Petrovići, pisali smo nekoliko puta, bez dozvole zidaju na kopnu i nasipaju na moru (Makarska, predio Cvitačka, pored svoga plažnog kafića “Cubano” napravili su neobičan objekt i betonsku podlogu, a nešto niže, na plaži, produžili su nasip).

Pitanja smo uputili u petak 14. travnja: Kuščevićevu ministarstvu u 8.58, a Butkovićevu u 9.07. I, nakon nekoliko umilnih pisanih i usmenih vapaja za odgovorima, od Butkovićevih glasnogovornika dočekali smo mail čija je poanta da se, što se njih tiče, ništa nije promijenilo proteklih mjesec dana koliko je, po prilici, prošlo otkako su nam se prvi put javili.

Znači: “Kao što je i prethodno rečeno, po prijavi Grada Makarske predstavnici nadležne Lučke ispostave Makarska 23. ožujka 2017. godine obavili su inspekcijski nadzor. Kako na terenu nisu zatečeni investitor, odnosno izvođač radova, sukladno proceduri izdana je zabrana nastavka radova, sastavljen zapisnik i obaviještena je građevinska inspekcija.

U tijeku je izvid inspekcije sigurnosti plovidbe koja je zadužena za nadzor pomorskog dobra kako bi se utvrdili investitor i izvođač radova. Kad se utvrdi tko je investitor, odnosno izvođač radova protiv njega će se, prema zakonskoj proceduri, podignuti prekršajna prijava”, pišu iz Ministarstva uz dodatak da imaju još dvije pravne mogućnosti na raspolaganju:

“Izdavanje zabrane korištenja pomorskog dobra i pokretanje prekršajne prijave. Prva mogućnost je već iskorištena, a postupak prekršajne prijave će se pokrenuti tek kad se utvrdi tko je investitor.”

I napominju: “Nadležna lučka kapetanija nema ovlasti uklanjanja, već građevinska inspekcija koja je nakon izlaska na teren o tome i obaviještena.”

To smo, ponavljamo, čekali od 14. travnja u 9.07, do 20. travnja u 12.22.

Svi sretni i zadovoljni?

A 20. travnja dobili smo mail i od Kuščevićeve ekipe. Vele da su dimenzije Petrovićeve gradnje “cca 26 x 16,5 m” – ne znamo misle li samo na objekt ili i na betoniranu površinu pored ili na oboje ili samo na površinu… Nije ni bitno.

Pitali smo u kojoj je fazi postupak protiv Petrovića, je li platio i jednu kaznu, planiraju li mu išta rušiti i kada…

Odgovor: “Rješenjem o uklanjanju daje se investitoru rok u kojem sam mora ukloniti bespravnu gradnju. Ukoliko u tom roku ne ukloni bespravnu gradnju, tada ga se na izvršenje prisiljava izricanjem šest novčanih kazni. Ukoliko i nakon izricanja svih šest kazni investitor sam ne ukloni bespravnu gradnju, tada će je ukloniti ugovorna tvrtka građevinske inspekcije o trošku investitora. Ministarstvo ne najavljuje uklanjanje bespravne gradnje, nego na sam dan uklanjanja šalje informaciju medijima.”

Ovo smo čekali od 14. travnja u 8.58, do 20. travnja u 15.31.

Kad je već tako, zašto bi novine pisale o Petroviću? Ako su svi sretni i zadovoljni, čemu remećenje idile?