Home Zanimljivosti Nevjerojatne činjenice o bradavicama za koje sigurno niste znali

Nevjerojatne činjenice o bradavicama za koje sigurno niste znali

SHARE

Jeste li ikada pogledali svoje bradavice i pitali se jesu li normalnogoblika ili boje?

I što to zapravo znači?

Veličina

Veličina bradavica i areole, može biti  različita i to u rasponu od, primjerice, najmanje do najveće kovanice, tvrdi ginekologinja iz New Yorka, Alyssa Dweck

Trudnoća i debljanje utjecat će na promjenu veličine, dodaje. I to je sve normalno i u redu.

Boja

Od ružičaste, do crvene i smeđe… Boje bradavica i aeroli mogu varirati, a to ovisi o pigmentaciji kože od osobe do osobe. Baš kako se za vrijeme trudnoće veličina bradavice može promijeniti, isto s emože dogoditi i s bojom tog dijela kože, ali ta promjena je nakon toga nepovratna, pojašnjava Dweck.

Erogene zone

Istraživanje provedeno 2011. godine pokazalo je da bradavice mogu biti erogene zone baš kao i klitoris te orgazam uzrokovan nadraživanjem bradavica nije nikakav mit, ali rijetke žene ga mogu doista doživjeti.

Ispupčenja na areoloama

Nema mjesta panici ako ste ugledali na području areola sitna ispupčenja. To mogu biti urasle dlačice, prištići, nakupine masnoće i sl i to je sasvim normalno, tvrdi Dweck. Alarmantno može biti ako primjetite crveno ispupčenje ili osip koji ne prolazi tjednima, tada se javite liječniku.

Isjedak

Ako niste mama koja doji svoje novorođenče, a pojavi vam se iscjedak iz bradavica, obratite se liječniku. To nije baš uobičajeno i može ukazivati na bolest koju je potrebno liječiti.