Home Gospodarstvo Za razvoj BiH neophodna institucionalna podrška softverskoj industriji

Za razvoj BiH neophodna institucionalna podrška softverskoj industriji

SHARE

Za razvoj Bosne i Hercegovine neophodno je da softverska industrija i generalno IT sektor dobiju institucionalnu podršku.  Izjavio je to ministar prometa i veza BiH Ismir Jusko na “Prvoj konferenciji o potencijalima razvoja softverske industrije u BiH” koje je održana danas u Sarajevu i dodao da ta podrška ne treba doći samo od resornog ministarstva, već da sve razine vlasti trebaju uraditi svoj dio posla.

Pojasnio je da je Strategija razvoja softverske industrije upućena u Vijeće ministara BiH i vjeruje da će vrlo skoro biti usvojena i u tom tijelu i u Parlamenatarnoj skupštini BiH.

– Argumenti za podršku IT sektoru su toliko jaki da bih volio vidjeti osobu koja neće podržati tu strategiju – rekao je Jusko.

Premijer Sarajevske županije Elmedin Konaković istaknuo je da je softverska industrija jedan od najvećih potencijala i resursa BiH kao i da Vlada SŽ nastavlja sa započetim putem podrške toj branši.

Predsjednik BIT Alijanse Haris Memić naveo je da će ta organizacija neprekidno raditi na rješavanju dva najveća problema s kojim se ta industrija susreće svaki dan, a to su nedostatak stručnog kadra i slabo razvijena infrastruktura te industrije, praćena nedostatkom poticaja za razvoj.

Konferencija je održana u organizaciji Ministarstva prometa i veza BiH, a u suradnji s BIT Alijansom.