Home Društvo ‘TO JE ČISTI KOŠMAR I IŽIVLJAVANJE!’ Gosti koji su putovali iz Dubrovnika...

‘TO JE ČISTI KOŠMAR I IŽIVLJAVANJE!’ Gosti koji su putovali iz Dubrovnika u Mostar skenirani osam puta

SHARE
Zbog uvođenja sistemskih kontrola granica na osnovu Uredbe EU u zoni Schengen, na graničnim prijelazima u Hrvatskoj i Sloveniji stvaraju se velike gužve. Kontrole su u nekim slučajevima uistinu rigorozne, čemu svjedoči nekoliko turističkih vodiča koji su se požalili na loša iskustva kojima su svjedočili ovog tjedna.

Kako tvrde, jasno im je kako rigoroznije mjere moraju postojati i kako je riječ o direktivi Europske unije, no osam puta je, kažu, pretjerana brojka na spomenutoj relaciji. Napominju i kako im je jasna kontrola vanjskih granica, ali ne i Neum gdje su vodiči i njihovi gosti morali proći skeniranje četiri puta u oba smjera.

‘Po vijestima stalno slušamo kako Slovenci blokiraju granicu i kako su odgovorni za gužve na Bregani i sjevernim prijelazima dok naši tobože propuštaju. I ja bih možda mislio tako da nisam bio svjedok situacije koja vlada i kod nas i činjenici da naši rade gužve prema istočnim granicama naše Županije, dakle prema Crnoj Gori i BiH. Jasno nam je skeniranje na vanjskim granicama, ali je uistinu tragikomično da se Neum skenira gdje se također stvaraju gužve jer idemo iz Hrvatske u Hrvatsku. Konkretno, gosti koji su smješteni u Makarskoj i koji idu za Dubrovnik skenirani su četiri puta. Gosti koji su taj dan išli u Mostar, skenirani su osam puta. To su pretežno strani gosti koji su stigli avionima i koji su već skenirani na aerodromu,’ tvrde vodiči.

Kako kažu, takva situacija je na granicama bila cijele subote, a nije se popravila ni u nedjelju. Također se pribojavaju kako bi se situacija mogla dodatno pogoršati u špici sezone, kad će promet na graničnim prijelazima biti značajno pojačan.

‘Ako ništa, sad smo barem sigurno kako nam gosti nisu teroristi,’ u šali na kraju poručuju vodiči koji apeliraju da se stanje popravi kako bi gostima koji dolaze u Hrvatsku njihovo putovanje, a i sama destinacija ostala u još ljepšem sjećanju.