Home Gospodarstvo U Sofiji prezentiran cilj Mostara da se uvrsti u skupinu pametnih gradova

U Sofiji prezentiran cilj Mostara da se uvrsti u skupinu pametnih gradova

SHARE

Na WEBIT festivalu u Sofiji je na prezentaciji pod nazivom “Ponovno uvođenje Europe u pametne gradove pomoću pametne administracije” prezentiran cilj Mostara da se uvrsti u skupini pametnih gradova.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić pozdravio je sve sudionike te prezentirao sve ono što se u Mostaru radi kako bi se valorizirala ta ideja.

Gradonačelnik je istaknuo kako se Grad Mostar želi uključiti u pametne gradove Europe te da je napravljena strategija za razvoj Mostara 2017.- 2026. koja predviđa izradu različitih analiza, studije i ideja kako bi grad u budućnosti funkcionirao pametnije.

– To znači da želimo razviti poduzetništvo u sprezi s kulturnom baštinom, uz korištenje znanosti i novih tehnologija – kazao je Bešlić naglašavajući da bi Mostar tako postao samoodrživ i prosperitetan grad.

Mostar je, kazao je Bešlić, sveučilišni grad koji ima oko 22000 studenata, a uz to je grad muzeja, sporta, različitosti kultura i različitih naroda.

– Imamo još uvijek jako mnogo neobnovljenih objekata i želimo, uz nova znanja neke od njih početi obnavljati na ovaj način – istaknuo je Bešlić, dodavši kako su zbog toga prihvatili da se u Mostaru osnuje Green Design Center koji bi trebao biti izgrađen krajem ove i početkom naredne godine.

Taj centar će, kako je kazao, biti mjesto spoja i razmjena spoznaja koje će mijenjati navike i graditi bolju budućnost planete kroz ekonomično trošenje resursa planete zemlje.

– Za par godina mi ćemo moći prezentirati nove spoznaje i novi način gradnje, i to iz prakse, što bi trebalo pomoći bržoj zaštiti planete – poručio je Bešlić.

U panel raspravi s gradonačelnikom Mostara sudjelovali su predstavnici Tsalonikija (Solun), Rima i Pariza, a raspravu je vodio dogradonačelnik Sofije