Home Politika Plenković: HDZ će napraviti preslagivanje većine i nastaviti rad ove Vlade

Plenković: HDZ će napraviti preslagivanje većine i nastaviti rad ove Vlade

SHARE

Premijer Andrej Plenković za 13 sati najavio je izvanredno obraćanje javnosti nakon što je na sjednici Vlade zatražio razrješenje troje Mostovih ministara.

Podsjetimo, premijer je bez ikakve prethodne najave najavio smjenu ministara, i to zbog činjenice što su odbili podržati njegov prijedlog da se ne izglasava povjerenje ministru Zdravku Mariću zbog situacije u Agrokoru.

Iako je press konferencija zakazana za 13 sati, premijer već 20 minuta kasni te se postavlja pitanje je li njegova odluka o razrješenju ministara bila unaprijed planirana ili se tek sada slaže PR strategija za javnost nakon ishitrenog poteza.

TIJEK PRESICE PRATITE U NASTAVKU

– Moja politička misija u političkom životu Hrvatske imala je jedan jedini cilja, a to je da u zemlji vlada stabilnost i da imamo što manje podjela. Doći iz EU parlamenta u Hrvatsku bila je moja osobna odluka.

– Od tada je HDZ ostvario relativnu, ali ipak uvjerljivu pobjedu na izborima za Sabor. Formirali smo korektnu i partnersku Vladu. Smatrao sam da je takva većina u Saboru dovoljna za stabilan rad Vlade.

– Crta zajedništva i povjerenja funkcionirala je vrlo korektno i odnosi unutar vlade su bili dobri. No, u političkom životu događaju se stvari koje ne predviđate. Imali smo situaciju s Barišićem. Tada je stav Mostovaca bio istovjetan drugim članovima Vlade. Tada nisu dali nepovjerenje Barišiću u Saboru.

– U ovom slučaju kada je došlo do potencijalnog izglasavanja nepovjerenja ministru Mariću, kojeg mostovci poznaju bolje nego ja, imali smo stiuaciju u kojoj je temelj odnos povjerenja. Ukoliko ja kao predsjednik Vlade predložim da odbacimo izglasavanje nepovjerenja, onda očekujem kolegijalan stav partnera i ministara. U tom trenutku prijeđena je granica u kojem iz povjerenja prelazimo u nepovjerenje. U tom trenutku za mene više nema dilema. Ministri koji nisu u stanju dati potporu kolegi, ne mogu biti članovi moje Vlade. To je odgovoran potez i vjerujem da bi ga napravili i drugi.

– Ovo nije potez za lokalne izbore. Osigurat ćemo političku stabilnost i postići političke dogovore koji će omogućiti sve ono na čemu smo radili.

– HDZ će napraviti preslagivanje većine i nastaviti rad ove Vlade. Vlada ide dalje, HDZ ide dalje.

Je li sada vlada taoc Zdravka Marića? Prvo je pitanje Plenkoviću

– Karamarku sam poručio da Vlada ne može biti taoc jednog čovjeka. Nije dobro rušiti Vladu i iza toga stojim i danas, bilo bi mi drago da se to nije dogodilo. Ali, partnerski odnos danas je prekinut i morao sam reagirati. Uskoro ćete saznati tko su oni koji će podržati novu većinu.