Home Gospodarstvo VIDEO Mraz uništio vinograde, berbe grožđa u većini vinograda neće biti

VIDEO Mraz uništio vinograde, berbe grožđa u većini vinograda neće biti

SHARE

U većini hercegovačkih vinograda ove sezone neće biti berbe grožđa. Niske temperature i mraz uništili su gotovo sve plantaže. Najviše su nastradali Čitluk, Čapljina i Mostar. U nizinama su štete stopostotne, dok je na višim i zaštićenijim područjima ostalo tek nešto. Posljedice će biti vidljive najmanje dvije godine.

Na pet hektara vinograda Miroslava Ćorića iz Čitluka trebalo je biti oko 45-50 tona grožđa. Sad su ostali samo osušeni listovi.

“Uništeno je 99 posto vinograda. U vinogradu Kod podruma kažu: “Ostat će nešto za pojesti ako Bog da. Ne pamtimo da je ovakva hladnoća bila u ovo doba godine. Temperatura je bila čak i do -5 stupnjeva. Ovo je katastrofa za naše vinogradarstvo i vinarstvo, i u Hercegovini i šire”, ističe Ćorić prenosi Naša TV.

Očajni vinogradari i vinari ne pronalaze riječi kojima bi opisali ovu katastrofu. Svu nadu ulažu u spavajuće pupove.

“Ova sezona je završena. Skoro su stopostotne štete. Zbog velikih minusa nismo mogli zaštiti vinograde ni prskanjem ni paljenjem guma”, govori nam Željko Juka iz Vinarije Čitluk.

“Trenutačno je nepoznata budućnost vinogradarstva. Vjerojatno ćemo se nastaviti baviti i dalje, ali od uroda ove godine nema ništa, a i iduća godina je upitna”, poručuje Dragan Rebac koji zbraja štetu na svom vinogradu na lokalitetu Dubravske visoravni kod Čapljine.

“Na 4,6 hektara imamo 21.700 trsova. Potpuno je uništeno oko četiri hektara. Oporavak je upitan. Kažu da bi mogli udariti spavajući pupovi, ali hoće li biti ploda, znat ćemo tek poslije rezidbe ili plijenja”, poručuje Josip Tolj iz Vinarije Tolj Blatnica.

S obzirom da u većini vinograda neće biti grožđa, vinari nemaju ni od koga kupiti kako bi napravili vino. Ističu kako im je ostalo nešto vina za prodaju od prošlih sezona, ali ga neće biti u dovoljnim količinama. U svakom slučaju, poručuju da neće kupovati uvozno.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a Donko Jović zajedno s načelnicima općina obilazi mrazom pogođena područja. U srijedu su obišli Čitluk, prije toga Ravno, a u četvrtak nastavljaju obilaziti druge općine u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.