Home Kultura Brotnjo središte mladih glazbenika

Brotnjo središte mladih glazbenika

SHARE
U mjestu Bijakovićima kod Čitluka u tijeku je ovogodišnje, jubilarno, 20. Otvoreno federalno natjecanje učenika i studenata glazbe, a u organizaciji Osnove glazbene škole Brotnjo iz Čitluka.

Natjecanje se odvija u dvoranama Sveučilišta Hercegovina i Majčina sela u Međugorju, a prijavljeno je skoro 500 mladih glazbenika iz BiH i susjedne Republike Hrvatske. Ovo je ujedno do sada rekordan broj prijavljenih, što općinu Čitluk, iz koje je potekao i svjetski poznata operna zvijezda, bariton Ferdinand Zovko, čini središtem glazbene umjetnosti ovih dana.

Mali-veliki glazbenici

Među brojnim natjecateljima je i Marina Kordić (14), Mladen Mandžo (12), a među najmlađima je i devetogodišnji Dane Šarac.

Čitlučanka Marina kaže da svira violinu već šest godina i svoje školovanje namjerava nastaviti u srednjoj glazbenoj školi u Širokom Brijegu, a Mladen Mandžo, iako svira klavir samo godinu i pol, pohađa već treći razred osnovne glazbene škole. Već svira na svetim misama i to na radost svojih sumještana kao i župnika.

Među najmlađim natjecateljima je devetogodišnji Dane Šaraca iz Donjeg Malog Ograđenika.  Kako kaže, sviranje na klaviru i glazbu je zavolio jer i njegova majka svira. “Volim da me ljudi slušaju, iako se ponekad sramotim, ali nema veze”, kaže on.

Brkić:  Razvoj naše djece vrijedan je truda

Marko Antonio Brkić, voditelj je Ureda za istraživanje, znanost i razvoj Sveučilišta Hecegovina  gdje se, kao i u dvorani Majčina sela u Bijakovićima, odvija ovo glazbeno natjecanje.

“Naše Sveučilište je doista prepoznalo Federalno natjecanje i željeli smo dati podršku mladim talentima i nadama, a kojih u Brotnju doista ima. To pokazuju i rezultati te tako i inicijativa da se osnuje srednja glazbena škola što gledamo kao razvojni trenutak ali prepoznavanje truda i darova koje djeca nose jer federalno natjecanje ima za cilj da djecu dodatno motivira, ne samo za osvajanjem nagrada nego, razvoj glazbene kulture”, kazao je profesor Brkić.

On se i osvrnuo na uvriježen način života suvremene djece, prepun ovisnosti o Internetu i ‘smartphoneima’ te naglasio kako je uporan trud mladih talenata kao i ulaganje u njihovu kreativnost i kulturu općenito, vrijedan truda ali i veće podrške struktura vlasti.

Čitluk treba srednju glazbenu školu

“Ovogodišnji domaćin natjecanja je naša glazbena škola u Čitluku, a natjecanje se odvija u kategorijama klavir, gudalo, solo pjevanje i udaraljke. Po broju sudionika ovo je do sada najveće natjecanje i drago mi je da je sada u Hercegovini, što služi na čast našoj školi kao i cijelom Brotnju”, kaže Jure Sušac, ravnatelj Osnovne glazbene škole Brotnjo u Čitluku.

On je podsjetio da glazba u ovom kraju ima dugu tradiciju.

“Glazba u Brotnju već traje dugi niz godina. Navest ću samo primjer: Nakon 2. Svjetskog rata, još 50-tih godina u Čitluku je postojao Puhački orkestar, a mi smo u nastojanju kroz Glazbenu školu, vratili tu tradiciju i već imamo puhački orkestar, a cilj nam je otvoriti i srednju glazbenu školu kako bi nastavili glazbeni razvoj jer naši učenici redovito osvajaju prestižne nagrade na glazbenim natjecanjima”, istaknuo je ravnatelj Sušac.

Naime, upravo je Osnovna glazbena škola Brotnjo dobitnik brojnih nagrada ali i proglašena najboljom glazbenom školom po uspjehu i promicanju kulture na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Dževad Šabanagić, predsjednik Udruženja glazbenih i baletnih pedagoga FBiH, a koje već dva desetljeća inicira ovo prestižno natjecanje, kazao je da čitlučka glazbena, osnovna škola s punim pravom slovi kao jedna od najboljih u BiH. “To je i razlog zašto je upravo ovoj školi povjerena organizacija ovogodišnjeg natjecanja. Ali, potrebno je i otvaranje srednje glazbene škole u Čitluku jer je bespredmetno samo učiti na nižoj razini, a najbolji bi imali mogućnost upisati glazbene akademije i u svojim mjestima stvoriti jezgru simfonijskog orkestra, jer ovo podneblje zaslužuje da jednog dana dobije simfonijski orkestar”, kazao je Šabanagić.

Piše: V. Herceg, dogadjaji@dnevni-list.ba