Home Gospodarstvo VIDEO: Odgođena odluka o proglašenju elementarne nepogode u HNŽ-u

VIDEO: Odgođena odluka o proglašenju elementarne nepogode u HNŽ-u

SHARE

Nakon što su niske temperature i mraz uništili nasade krumpira i vinograde diljem Hercegovine, proteklih dana ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava HNŽ-a Donko Jović obišao je pogođena područja kako bi se pregledalo trenutačno stanje. Vlasnici oštećenih dobara kažu kako su njihove štete milijunske, no još uvijek nema odluke o proglašenju elementarne nepogode.

Hercegovačka polja, ako je suditi prema trenutačnom stanju na terenu, ove godine neće imati uroda. Iako poljoprirednici traže proglašenje stanja elementarne nepogode, u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava HNŽ-a kažu kako još uvijek nema elemenata za to.

Jasnija slika o tome ima li uvjeta za proglašenje elementarne nepogode u najpogođenijim dijelovima županije poput Čitluka, Mostara i Čapljine, kaže ministar Jović, znat će se idućeg tjedna.

Nakon što općinske i županijske vlasti procijene štetu, očekuje se i potpora Federalne vlade, odnosno resornog ministarstva. Međutim, poljoprivrednici nisu optimistični.

Vinogradari i vinari idućeg tjedna održat će i sastanak na kojem će izići sa svojim prijedlozima za naknadu štete, a osvrnut će se i na poticaje u poljoprivredi za ovu godinu.

NašaTV