Home Gospodarstvo Bešumni motori unaprijedit će foto safari u Parku prirode Hutovo blato

Bešumni motori unaprijedit će foto safari u Parku prirode Hutovo blato

SHARE

Bešumni električni motori za foto safari i promatranje ptica novina je koju ove godine uvodi Park prirode ”Hutovo blato”, a očekuju kako će ova sezona biti rekordna po broju posjeta.

Iz javne ustanove koja upravlja parkom kažu kako svake godine imaju više od 3.000 posjetitelja iz Bosne i Hercegovine i turista, a očekivanja su kako će taj broj biti znatno veći.

Direktor JP ”Park prirode Hutovo blato” Nikola Zovko navodi da je fotosafari postao brend koji je prepoznatljiv u BiH, državama okruženja, ali i šire.

“Uvođenjem ekoloških, bešumnih motora, unaprijedit ćemo ono po čemu smo prepoznatljivi. Vjerujem da ćemo privući još veći broj posjetitelja i istraživača ptica”, kaže Zovko.

Za početak su nabavili dva takva plovila, a namjera im je da sva plovila budu na takav pogon.

Inače, foto safari traje oko 45 minuta i ide kroz pet kilometara netaknute prirode, a riječ je o samo jednoj od aktivnosti u parku prirode.

Park na raspolaganju ima četiri velike brodice, svaka kapaciteta do 25 osoba, tri male kapaciteta do četiri osobe, osam bicikla i tri kanua, vodiče na hrvatskom, engleskom i italijanskom jeziku.

Hutovo blato se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe. Teritorijalno pripada općinama Čapljina i Stolac, a prostire se na močvarnom, ravničarskom i brdovitom terenu, s nadmorskom visinom od jednog do 432 metra, a zauzima površinu od 7.411 hektara.

JP ”Park prirode Hutovo blato” osnovano je 1995. godine, a osnovne djelatnosti su zaštita, unaprjeđenje i korištenje prostora kroz održivi razvoj, ponajprije kroz turizam i ribolov.