Home Crna kronika DETALJI ISTRAGE Čučnula je pokraj smeća, pobacila fetus i s partnerom koji...

DETALJI ISTRAGE Čučnula je pokraj smeća, pobacila fetus i s partnerom koji je cijelo vrijeme bio uz nju otišla niz ulicu…

SHARE

Nije se čuo dječji plač, ali učinilo mi se kao da sam čula nekoliko vriskova – opisala je prošlog petka popodne stanarka Prilaza Gjure Deželića 54 u centru Zagreba ono što je čula tog dana oko 10 sati. Tek nekoliko minuta nakon što je čula vriskove pred ulazom u zgradu pojavio se kordon policije, hitna, kriminalisti… A došli su na poziv koji su im uputile dvije prijateljice koje su onuda prolazile. One su policiji dojavile: “Na betonu pokraj smeća je netko ostavio mrtvu bebu.”

Partner joj bio podrška

Nekoliko dana poslije postalo je jasno kako se dječji plač i nije mogao čuti jer je maleno golo i krvavo tjelešce koje su prolaznice ugledale pokraj kanti za smeće zapravo fetus od dvadeset do trideset tjedana. Pokraj kante za smeće završio je nakon što je majci tog fetusa, 32-godišnjoj Zagrepčanki, usred šetnje u kojoj je bila sa svojim partnerom – pozlilo. Zaustavila se upravo u već spomenutoj ulici pred kućnim brojem 54 i čučnula. Nije dugo trajalo prije nego što je, uz potporu partnera koji je cijelo vrijeme bio uz nju, spontano pobacila mrtvo tjelešce. Nakon što se taj čin odigrao nasred ulice, 32-godišnjakinja i njezin partner nisu nikoga nazvali niti su ostali pokraj fetusa, nego su jednostavno – otišli.

Zbog kojih bi se razloga netko mogao odlučiti na ovakav, pomalo bizaran čin, pitali smo psihijatra i sudskog vještaka dr. Antu Bagarića, koji nije želio komentirati konkretan slučaj jer s njim nije bio dovoljno upoznat, nego je govorio općenito. – Kad žena zatrudni, kod nje se događaju promjene u tri aspekta: fizičkom, psihološkom i socijalnom. U fizičkom smislu poremete se hormoni, sa psihološkog aspekta tu je činjenica da u njoj raste novo tijelo, a socijalni aspekt određuje kako će trudnica dijete prihvatiti. U većini slučajeva sva tri faktora su povoljna te žene trudnoću doživljavaju kao nešto novo i dobro, kao pozitivno iskustvo. Međutim, ponekad trudnice promjene u tim aspektima doživljavaju nepovoljno te kod njih dolazi do odbojnosti i nemogućnosti da se s tim nose, i tada se događaju slučajevi čedomorstava koje većina zemalja tretira kao specifično kazneno djelo – govori Bagarić.

Policija “zakopčana do grla”

Ima li u ovom slučaju elemenata kaznenog djela, još se uvijek utvrđuje, a u zagrebačkoj policiji o svemu nisu željeli reći ni riječi. Tako u srijedu nije bilo moguće saznati nikakve pojedinosti vezane uz slučaj, o kojem policija nije izvijestila ni u petak, kada se cijeli događaj zbio, a ni u utorak, dva dana nakon što su došli do majke, koja je trenutačno smještena u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, i njezina partnera, za kojeg nisu željeli potvrditi je li otac djeteta. On je bio priveden na obavijesni razgovor, nakon kojeg je pušten. U policiji su očito smatrali da javnost ne treba znati ništa o navedenom događaju jer, da se njih pitalo, novinari, a samim time i javnost, o svemu nikada ne bi bili obaviješteni.