Home Crna kronika Sačuvaj nas Bože ovakvih čuvara: Vojnik Mirza Džidić dobio ukor zbog poziva...

Sačuvaj nas Bože ovakvih čuvara: Vojnik Mirza Džidić dobio ukor zbog poziva na silovanje novinarke Lejle Čolak

SHARE

Vojnik Oružanih snaga BiH Mirza Džidić, koji je u kolovozu prošle godine javno nudio novac za silovanje novinarke portala Klix.ba Lejle Čolak koja je nakon toga napustila zemlju, kažnjen je mjerom ukora, potvrdilo je Ministarstvo obrane BiH.

-U skladu s Pravilniku o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku, imenovanom je izrečena disciplinska mjera ukor u trajanju od dvije godine. Prilikom izricanja disciplinske mjere, u obzir je uzeto da imenovanom do sada nisu izricane disciplinske mjere, te da je isti u proteklom periodu savjesno i odgovorno izvršavao sve dužnosti – navodi se u odgovoru Ministarstva obrane BiH, javlja ATV.

Mjera ukora je pismena opomena koju izriče zapovjedništvo Oružanih snaga BiH i podrazumijeva da vojnik za vrijeme trajanja mjere neće moći dalje napredovati u službi.

Novinarka Lejla Čolak na svom Facebook profilu objavila status kojim je na degutantan način kritizirala nošenje burke i vjerskih obilježja.

Na njen post, Džidić je reagirao objavljivanjem poruke na svom FB profilu sljedećeg sadržaja: “Ima li kakav dobrovoljac da siluje lijepu Lejlu, osobno ću ga isplatiti??? Zainteresirani neka se jave u pp…”

Potez vojnika OS BiH osudila su brojna novinarska udruženja. U međuvremenu, zbog brojnih prijetnji Lejla Čolak je napustila Sarajevo, a danas živi u Njemačkoj.