Home Kultura Trebinje: Fotografijama Hercegovki protiv stereotipa i predrasuda

Trebinje: Fotografijama Hercegovki protiv stereotipa i predrasuda

SHARE

Izložba je organizirana u sklopu inicijative “Supergrađani/Supergrađanke”, koju provodi misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini, a za cilj ima borbu protiv stereotipa, predrasuda i mržnje na ovim prostorima. Ovom prilikom izloženo je 56 fotografija 11 autora iz Trebinja, Bileće, Nevesinja i Ljubinja.

Prema riječima Slavenka Vukasovića, predsjednika Foto-kino kluba Trebinje koji je jedan od organizatora izložbe, autori su nastojali na svojim fotografijama prikazati Hercegovke u svim izdanjima.

– Namjera nam je bila da predstavimo Hercegovke na jedan drugačiji način, ne samo onako kako to mi podrazumijevamo: u narodnim nošnjama i tradicionalno. Tu su Hercegovke u svim izdanjima, a cilj je bio prikazati njihovu različitost – kazao je Vukasović.

Slavenko Vukasović (FOTO: Moja Hercegovina)

Inicijator izložbe bila je hercegovačka Koalicija “Stop predrasudama”, a njena koordinatorka Nedeljka Ilijić novinarima je rekla da su na ovaj način željeli poslati lijepu poruku.

– Ljepota različitosti, stop predrasudama i govoru mržnje – poručila je Ilijić.

Šef Misije OEBS-a u BIH Jonathan Moore večeras je zahvalio učesnicima na dobrodošlici i suradnji, te istakao značaj svake borbe protiv predrasuda.

– Hvala na svemu što radite u korist borbe protiv mržnje, to je nešto čemu u svim opštinama Bosne i Hercegovine rado dajemo podršku. Mi samo dajemo podršku, ne možemo ništa uraditi bez Hercegovaca, Hercegovki, Bosanaca koji rade prave stvari u korist tolerancije i suživota – naglasio je Mur.

Jonathan Moore (FOTO: Moja Hercegovina)

Organizatori su ovom prilikom uručili Moore-u simboličan poklon – suvenir “Hercegovku”, dok je Draganu Rajiću uručena zahvalnica za posebni doprinos u realizaciji ove izložbe.

U organizaciji izložbe učestvovali su i trebinjski Kulturni centar, te Muzej Hercegovine, a postavka će biti otvorena narednih deset dana.