Home Zanimljivosti Vrlo opasan podvig u Imotskom: Zaronit će na dno Crvenog jezera!

Vrlo opasan podvig u Imotskom: Zaronit će na dno Crvenog jezera!

SHARE

Francuz Frederic Swierczynski u subotu, 6. svibnja, zaronit će do dna Crvenog jezera, a cijeli pothvat trajat će šest sati. Riječ je o vrlo opasnom i rizičnom pothvatu, koji se priprema posljednjih sedam mjeseci.

– Svjetski poznati speleoronilac Frederic tu je sa svojim timom. Stigli su njegovi pomoćni ronioci, liječnik iz Francuske, a i sva oprema za ronjenje je njihova. On je u suradnji sa zagrebačkim kolegama istraživao izvore u ovom kraju, tražio čovječje ribice. Tako smo se nekako upoznali i rodila se ideja za ovu ekspediciju – kazao je Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imotski, koja je jedan od organizatora, piše portal ImotskeNovine.

To će biti prvi put da je netko uspio stići do dna jezera, na dubinu od 270 do 280 metara. Pripreme za zaron počele su u nedjelju, a u cijelom projektu sudjeluje 40 ljudi. Znanstvenici će uzeti uzorke flore, faune i sedimenta.

– Nakon 30-ak metara je tama, i tako do samog dna, gdje je fini mulj. Pothvat je opasan jer je na dnu pritisak od oko 30 kilograma na centimetar čovjekova tijela  – kaže Kolovrat.