Home Gospodarstvo Plinovod će iz Hrvatske ići pravcem Posušje – Travnik, a imat će...

Plinovod će iz Hrvatske ići pravcem Posušje – Travnik, a imat će odvojak za Mostar i Zapadnu Hercegovinu

SHARE

Bosna i Hercegovina bi u skorijoj budućnosti trebala početi izgradnju novog plinovoda kojim bi se stvorio alternativni pravac za dostavljanje tog vrlo važnog energenta. Taj projekt stajao bi 80 milijuna eura, a bio bi financiran iz sredstava Europske banke za obnovu i razvoj te bi izgradnjom BiH dobila 160 kilometara novog plinovoda, piše Večernji list BiH.

Planirani pravci

Ravnatelj BH-Gasa i članovi Uprave hrvatskog Plinacroa potpisali su krajem prošlog tjedna memorandum o razumijevanju i suradnji između BH-Gasa i tog hrvatskog operatora transportnog plinskoga sustava kojim su definirana područja suradnje u kojima će se u idućem razdoblju intenzivirati aktivnosti u pogledu realizacije razvojnih projekata. Pri tome je poseban naglasak stavljen na povezivanje plinskih sustava preko točke južne interkonekcije. Plinovod koji bi iz Zagvozda išao do Novog Travnika dužine je oko 160 kilometara, a okvirna cijena projekta bila bi oko 80 milijuna eura. Iz BH-Gasa objašnjavaju kako bi, ako se sve bude odvijalo po planu, u idućih 12 mjeseci mogle biti gotove studije utjecaja na okoliš, financijske studije…, nakon čega bi se moglo krenuti u eksproprijaciju zemljišta. “To je početak realizacije projekta južne interkonekcije, odnosno spajanja plinovodnih sustava Hrvatske i BiH. Želja BH-Gasa je osigurati za BiH, konkretno za Federaciju BiH, sigurnost u opskrbi i drugi pravac opskrbe prirodnim plinom. Postojeći plinovod, koji ide od Zvornika, star je već 40 godina i on polako doživljava svoju punu starost, a razlog započinjanja ovog projekta je i diversifikacija izvora opskrbe”, kazao je za Radiosarajevo.ba Almir Bečarević, savjetnik Uprave BH-Gasa. Kada Vlada FBiH usvoji informaciju o ovom memorandumu, pristupit će se fazi projektiranja novog plinovoda. “Izgradnjom ovog plinovoda BiH bi dobila mogućnost kupovati prirodni plin i iz drugih izvora, a ne samo ruski, kako je to bio slučaj do sada. Plinovod bi išao pravcem Travnik – Posušje te dalje prema Hrvatskoj, a bio bi uključen i odvojak za Mostar”, ističe Bečarević.

Sigurnost opskrbe

Iz Plinacroa su naveli kako će se raditi i dionice Slobodnica – Brod – Zenica te Lička Jesenica – Rakovica – Tržac – Bosanska Krupa. Pravci Zagvozd – Imotski – Posušje – Travnik / Novi Travnik i Slobodnica – Brod – Zenica predstavljaju dio plinskoga prstena Energetske zajednice (EC Gas Ring), čijom bi se realizacijom omogućila diversifikacija izvora opskrbe BiH, kako preko projekta Jonsko-jadranskog plinovoda i južnog dijela hrvatskog transportnog sustava tako i preko hrvatskog transportnog sustava na sjeveru koji se neposredno naslanja na slovenski i mađarski transportni sustav