Home Kultura Reportaža u pećini – katedrali: Evo što smo otkrili o ovom misterioznom...

Reportaža u pećini – katedrali: Evo što smo otkrili o ovom misterioznom mjestu u Hercegovini

SHARE

Ovih prazničnih dana ekipa Hrvatskog Medijskog Servisa boravila je na jedinstvenom mjestu – u Pećini – Katedrali. Riječ je o duvanjskoj Župi Bukovica.

Vozeći se od Tomislavgrada prema Posušju naići ćete na tablu na kojoj piše Pećina – Katedrala. Nastavite li putem koji pokazuje tabla doći ćete do prave katedrale, a onima koji nisu upućeni kuda trebaju ići teško će biti primjetiti Pećinu – Katedralu ka kojoj smo i krenuli.

Zato smo upitali mještane koji nam kazaše da se vratimo nazad i desno skrenemo makadamskim putem te da ćemo tako pronaći Pećinu Bukovica, kako je mještani danas zovu zbog sela Bukovica u kojem se Pećina i nalazi. Da nije bilo mještana teško bismo je pronašli jer je ova Pećina – Katedrala, sakrivena u predivnoj prirodi ovog kraja, i danas jedva vidljiva.

Ovdje, u Pećini, se već više od dvadeset godina služi sveta misa, a sve kao spomen na vrijeme kada je ovaj teritorij bio okupiran od strane osmanske vlasti. U toj Pećini, a po pojedinim predanjima, zbog straha od osmanlija, mise su se služile tajno, kriomice.

Prema pojedinim podacima slavljenje mise u bukovičkoj Pećini seže od 17. stoljeća kada se nakon tursko – krišćanskih ratova nekolicina katoličkog življa vratila u ove krajeve i formirala župu koja je obuhvaćala prostor Duvna i dio zapadne Hercegovine. Budući da se mise u to vrijeme nisu smjele javno slaviti narod se u Pećini, koju je biskup makarski Nikola Bijanković posvetio svetome Ignaciju, tajno okupljao.

Osim služenja misa u ovoj Pećini svojevremeno su se djeca krštavala, a mladi vjenčavali.

Prema pojedinim tvrdnjama u ovoj je Pećini kratko boravio i biskup pa se ona zbog toga i naziva Pećina – Katedrala.

Podaci kažu da je dvije godine nakon Domovinskog rata fra Marko Jurić, tadašnji bukovički župnik, odlučio da se sveta misa ovdje služi jednom tijekom ljeta, u nedjelju prije Gospojine, i da se tom prigodom blagoslove vozači i vozila. Od tada se misa u Pećini – Katedrali služi svakog kolovoza.

Prema pojedinim svjedocima Pećina je bila i mjesto gdje su se nakon Drugog svjetskog rata sakrivali hrvatski domoljubi progonjeni od strane komunističke vlasti. U prilog tome ide i spomen tabla postavljena 2005. godine u Pećini na kojoj se nalaze imena sedam muškaraca koji su 12. lipnja 1944. godine odvedeni sa ovog mjesta.

U blizini Pećine – Katedrale mještani su nas uputili da obiđemo još jednu ljepotu, Malu pećinu, u kojoj su se svojevremeno također mise tajno služile i ljudi skrivali.