Home Društvo 26 godina otkako je goloruki narod stao pred tenkove u Pologu

26 godina otkako je goloruki narod stao pred tenkove u Pologu

SHARE

U povodu 26. obljetnice zaustavljanja tenkova u Pologu, kraj Mostara, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR-HB Mostar i Udruga organizatora otpora HVO-a u BiH uputile su čestitku svim sudionicima hrvatskog otpora u Pologu.

Nadamo se kako će ovaj datum biti velikim slovima upisan u hrvatsku povijest kako bi budući naraštaji hrvatskog naroda iz njega crpile vrijednosti za iskušenja koja će imati u budućnosti, navodi se u priopćenju spomenutih udruga.

U priopćenju se dalje navodi kako su Hrvati iz Hercegovine, koji su 7. svibnja 1991. stali pred JNA tenkove, pokazali iznimnu nacionalnu svijest, hrabrost i spremnost na žrtvu u obrani svojih stoljetnih ognjišta i svih drugih hrvatskih nacionalnih interesa, pokazavši tako da su svjesni da se bez žrtve i oružane borbe neće moći obraniti od velikosrpske agresije.

“Dan 7. svibnja 1991. godine, mi, hrvatski domoljubi, slavimo kao dan početka organiziranog otpora velikosrpskoj agresiji, dan kada se hrvatski narod, goloruk i nenaoružan, suprotstavio mnogobrojnijem i nadmoćnijem velikosrpskom agresoru koji je imao u planu blokirati zapadnu i južnu Hercegovinu te stvoriti preduvjete za uvođenje snaga JNA iz pravca Banja Luka – Donji Vakuf – Kupres – Mrkonjić Grad – Drvar – Livno, u cilju nastavka daljnjih borbenih djelovanja, presijecanja Dalmacije na tri dijela te pokretanja realizacije tzv. plana ‘RAM’.

Nakon ‘krvavog Uskrsa’ na Plitvicama, 7. svibnja 1991. skinuo je sve maske bratstva i jedinstva i AVNOJ-evske Jugoslavije i svakome je postalo jasno kako je JNA u funkciji velikosrpskih nacionalnih interesa koja područje Bosne i Hercegovine planira iskoristiti kao prostor preko kojeg će se izvoditi borbene i logističke aktivnosti za vojnu okupaciju Republike Hrvatske, ali i okupaciju prostora na kojima stoljećima žive Hrvati Bosne i Hercegovine”, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba