Home Politika Karamatić na TV 1, i hrvatsko i BH i EU državljanstvo bih...

Karamatić na TV 1, i hrvatsko i BH i EU državljanstvo bih dao za Herceg-Bosansko, to je bila moja jedina država!

SHARE

Gostujući u emisiji “Tema – s Nikolinom Veljović” na TV1 mogli smo pogledati pravi mali debatni sukob među trima hrvatskim politikama, ako ih tako možemo nazvati, obzirom na to da pop Šarčević češće nastupa s pozicije (pravo)branitelja bošnjačkih interesa i politike.

Što bi rekao veliki sin hrvatskog naroda: Vjera u boga, ne u popa! Srećom, osim Šarčevića, u emisiji su sudjelovali i Diana Zelenika i Mario Karamatić.

Njih dvoje su vam, ako ne znate, a vjerujem da ne znate, državni parlamentarci. Ne znate ih. Možda i znate, al’ ne znate ih masovno kao što znate hrvatske parlamentarce iz RH.

Obzirom na praćenje politike u Hrvatskoj, Hrvati u BiH, a napose onaj dio koji boluje od takozvanog “pograničnog sindroma” više znaju o zamjeniku gradonačelnika Samobora, nego li o, primjerice, Halidu Genjcu.

A taj Genjac vam je pravi primjer da bi trebali znati, makar u načelu –  i više štete na vaš život, dragi moji bh Hrvati, može prouzročiti Genjčevo djelovanje nego to što Silvano Hrelja ide u koaliciju s Krešom Beljakom i što je “Agrokor” naštelio svog ministra financija.

Više se, dakle, ovo odražava na vaš život.

Shvatit ćemo to jednog dana, ali, istini za volju – nismo mi sami za to krivi. Kriv je i medijski mrak u kojem djelujemo, a krivo je bogami, i odnarođivanje hrvatskih političkih elita. Kad kažem odnarođivanje tu mislim na pojedine naše zastupnike, ministre i doministre koji se čitav život bave politikom. Al’ dobro, imat ćemo kad i njima se bavit, vratimo se sad na Karamatića, Zeleniku i hodžu Šarčevića.

Rekli smo već da su ovo dvoje parlamentarci. Karamatić je u Domu naroda Parlamentarne skupštine, Zelenika je u Zastupničkom domu te iste skupštine. I oni su gostovali na TV1. Skupa sa spomenutim hodžom. A mi vam nećemo pojašnjavat zašto je Šarčević hodža. Ako vas interesira, guglajte.(…)

Kanite se, šta ja znam, Vlahe Orepića i tog je li Gohdan Mahas iz SDP-a komunjara. Tema s Nikolinom je obradila HNS-ov prijedlog Izbornog zakona koji je apriori odbijen od strane Bošnjaka. Ne od bošnjačkih predstavnika, nego od Bošnjaka, isto kao što je prijedlog izmjena Izbornog zakona prijedlog Hrvata, a ne hrvatskih predstavnika.

Zašto? – Pa to je vrlo jasno.

Ti Hrvati koji nešto predlažu na izborima su dobili potporu svog naroda da to što predlažu predlože. Ti Bošnjaci, koji odbijaju taj prijedlog, od Bošnjaka su dobili potporu da ga – odbiju!

Da postoji, nekim slučajem, kritična masa kod običnih Bošnjaka, i da se oni skupe, evo recimo, na plenumu građana Kalesije i upute otvoreno Izetbegoviću i Radončiću par riječi i kažu. Dajte molim vas, da to riješimo, da naši sugrađani budu zadovolj(e)ni, ne bi Bošnjaci u parlamentu apriori odbijali zahtjeve Hrvata.

No, da bi se to dogodilo, treba političke kulture. A nje nam, uz svu ostalu kulturu, fali poprilično.

U emisiji su se, dakle, mogla vidjeti tri oprečna mišljenja, doktorica Diana, kako ju hodža Šarčević zove, pričala je o pozitivnoj diskriminaciji ljudi iz Posavine i ZDK-a kad se radi o punjenju Doma naroda u FBiH. Karamatić se referirao na sva politička posrnuća koja su se dogodila zahvaljujući amandmanima koji su doveli do pozitivne diskriminacije o kojoj doktorica govori, a hodža Šarčević je pričao o Grudama i o tome kako je katastrofalno to što su načelnika Vareša izabrali – i Bošnjaci.

Što se hodže tiče, posebno je vidljiva bila njegova želja za zamjenom teza gdje je lokalnu varešku politiku pokušao preslikati na – nacionalnu! Opet se sjećamo Radića i one njegove, vjera u Boga, a ne u popa.

Uz Grude, naravno da u emisiji nije moglo proći bez spominjanja već opjevanog Dodik – Čović saveza i priče o tome kako u RS-u danas nema Hrvata. Priču je opet potencirao Šarčević, posluživši se klasičnom zamjenom teza. Jer, pa pobogu, matematika je vrlo egzaktna znanost i daje nam naslutiti da je ono što je ostalo od Hrvata u BiH, ostalo u Federaciji.

Plač za Hrvatima RS-a a svjesna ignorancija problema Hrvata u Federaciji i zasigurno nije dobronamjerna i služi za hranjenje teze o Hercegovačkim i Bosanskim Hrvatima, a tu su tezu Šarčević i njegovi kompanjoni godinama gurali. Međutim, unatoč propagandi, nije narod glup. Na Šarčevićeva lupetanja o Dodik – Čović savezu, Karamatić mu je odgovorio vrlo egzaktnim i empirijskim podatkom da je za protjerivanje Hrvata kriva politika SDS-a koji danas nastupa praktično kao minorna politička partija i služi za potkusurivanje opjevavajući tobož slavne dana Mladića i Karadžića. U tom kontekstu, za sve belaje koji su se Hrvatima i Bošnjacima izdogađali u RS-u griješimo ukoliko krivca vidimo SAMO u obliku SNSD-a.

Na pitanje novinarke o potencijalnoj obnovi Herceg Bosne, Karamatić je kazao da će njegov prijedlog na HNS-u ići u tom smjeru. “Ukoliko ne dođe do promjena izbornog zakona, HSS će na sjednici Hrvatskog narodnog sabora predložiti povratak na početno stanje, odnosno, HR HB. Ukoliko je neki međunarodni sporazum prekršen, oštećena strana ima pravo vratiti se na početne pozicije, prema bečkoj konvenciji, a u slučaju Hrvata, to je HR HB jer smo mi bili u toj poziciji prije potpisivanja i washingtonskog i daytonskog sporazuma.”

 

Diana je bila korektna, Mario je bio korektan, a Šarčević, taj otužni djedica skriven iza plašta crkvene haljine i bošnjačke hegemonije, bio je i ostao ono što i jest i što živi puninom svoga bitka i svoga bića – obični nihilist. Ako ne znate što znači pojam nihilizma – guglajte.( pojam nihilizam javlja se uglavnom u dva značenja: kao logičko-spoznajni nihilizam, koji odriče svaku objektivnu vrijednost filozofsko-znanstvene spoznaje te stoji u bližoj vezi s radikalnim skepticizmom i kao moralno-politički nihilizam, prema kojemu se društvene i političke vrijednosti ne mogu utemeljiti ni na kakvim racionalnim argumentima.)

Naučite nešto. Okanite se Bandića, Hasanbegovića i Brune Esih. Ne govorimo vam to jer pametujemo, nego jer vas volimo i jer smo prošli ovaj put na koji bi smo i vas htjeli povesti.

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje:

 

odakle.info