Home Šport Kakve li simbolike u minutama u kojima je Željo pogađao mrežu Zrinjskoga!

Kakve li simbolike u minutama u kojima je Željo pogađao mrežu Zrinjskoga!

SHARE

Nakon velike pobjede protiv Zrinjskoga, nogometaši Željezničara sasvim su blizu osvajanja titule prvaka Bosne i Hercegovine.

U slavlju 2:1 protiv Mostaraca protekle subote golove su zabili Ivan Lendrić i Darko Marković, a pristalice sarajevskoga premijerligaša našle su jako puno simbolike u minutama postizanja tih dvaju pogodaka.

Naime, vodeći gol Ivan Lendrić protiv svoga negdašnjega kluba postigao je u 21. minuti, a FK Željezničar osnovan je 1921. godine. Istina, tada je bio Nogometni klub Željezničar, a onih postratnih godina je preimenovan u Fudbalski klub Željezničar pošto je to tako odgovaralo određenim političkim strukturama u BiH.

Kroz povijest kluba u Želji je, primjerice, igralo znatno više igrača hrvatske nacionalnosti nego što je slučaj s njihovim vječitim suparnikom FK Sarajevom, koji je oduvijek nekako bio bliži igračima srpske nacionalnosti, odnosno pravoslavne vjeroispovijesti, iako će danas i iz jednoga i iz drugoga kluba isticati da su to klubovi svih građana, no ovo su neke općepoznate činjenice i o ovim detaljima najbolje znaju autohtone Sarajlije, a to što živimo u takvim vremenima kada je “šutnja zlato” i kada nije dobro pričati istinu drugi je par opanaka.

Ovom prilikom prisjetit ćemo se kako su posljednjih sezona dva kapetana FK Željezničara bili Širokobriježani Josip Kvesić (sada igrač Hajduka) i Tomislav Tomić (sada igrač Zrinjskoga), a da ne spominjemo sva ona velika igračka i trenerska imena hrvatske nacionalnosti što su prodefilirala kroz povijest ovoga kluba.

Jedan od takvih je svakako i Ivica Osim, trener koji je sa Željom igrao i polufinale Kupa Kupova, te “minut do dvanaest” bio eliminiran od Videotona, čime je te sezone “spriječeno” veliko finale s Real Madridom.

Upravo je Ivica Osim na dan utakmice sa Zrinjskim proslavljao 76. rođendan i za njega nije mogao biti ljepši poklon od pobjede voljenoga kluba u tako važnoj utakmici. Pobjeda se dogodila, a kao šlag na tortu stigao je taj drugi gol kojega Darko Marković postiže – kakve li simbolike – baš u 76. minuti.

Stoga su simpatizeri i navijači FK Željezničar sada još uvjereniji u osvajanje titule prvaka. Jedino čega se neće tako rado sjećati iz ove sezone jesu naravno utakmice poluzavršnice Kupa BiH u kojima im je momčad Širokoga Brijega očitala lekciju, također na jedan način za pamćenje.