Home Gospodarstvo Desetljeće ljetnikovca Radobolja: Mjesto gdje se sljubljuju umjetnost i priroda

Desetljeće ljetnikovca Radobolja: Mjesto gdje se sljubljuju umjetnost i priroda

SHARE

Ljetnikovac “Radobolja”, vlasništvo poznatog mostarskog poduzetnika Dinke Dike Slezaka, više od jednog desetljeća predstavlja raskošnu oazu mira u koju često svraćaju putnici namjernici iz cijeloga svijeta. Ljetnikovac, kroz koji protječe čista rijeka Radobolja po kojoj je dobio ime, izgrađen je u prigradskom naselju Ilići kod Mostara. Kada smo zadnji put radili reportažu iz ovog prekrasnog ambijenta, a bilo je to prije dobrih desetak godina, pored prirode, divili smo se umjetnicima iz zemlje i svijeta, koji su svaki na svoj način ostavili svoj trag na tom prostoru. Uz to, posebno nas je dojmila domaćinska atmosfera i susretljivost osoblja te vrhunska gastronomska ponuda.

Fotografija Svečana dvorana "Ljetnikovac Radobolja".

Humanitarne akcije

U proteklih deset godina ovaj kutak u Ilićima kraj Mostara, bio je mjesto okupljanja kipara, slikara, pjevača, glumaca… Tu su se priređivali koncerti, likovne kolonije, proslavljali poslovni i sportski uspjesi. Ljetnikovac je spremno pružao potporu i humanitarnim akcijama kao što su primjerice one za dogradnju Kliničke bolnice Split i za dječje domove u Međugorju i Mostaru te za izgradnju Banke koštane srži. I večernjakovci su tu rado navraćali, zbrajajući dojmove s Večernjakova pečata ili radeći intervjue s poznatim osobama poput Zdravka Čolića, Kemala Montena, Zijaha Sokolovića, Željka Samardžića, Hame Ibrulja, Halila Tikveše i brojnih drugih umjetnika i estradnjaka koji su tu rado boravili.

Fotografija Svečana dvorana "Ljetnikovac Radobolja".

I danas zatičemo istu sliku zelenila, miris cvijeća, pokošene trave i tek dozrelih trešanja. Vlada apsolutni mir, samo se čuje šum rijeke Radobolje i poj raznih vrsta ptica.

Fotografija Svečana dvorana "Ljetnikovac Radobolja".

I, da u međuvremenu je tu sagrađena velika svečana dvorana za svadbe i za veće domjenke i proslave do 500 uzvanika. Bajkovito mjesto za početak čarobne priče ili za primjerice proslavu naslova prvaka na sad već tradicionalnoj “Noći plemića”.

Fotografija Svečana dvorana "Ljetnikovac Radobolja".

– Ovdje nam dolaze mladenci iz cijele Hercegovine i Republike Hrvatske. Ljetnikovac Radobolja je kao stvoren za sve koji žele nešto drukčije i ljepše, ljubaznu i diskretnu uslugu u savršenom ambijentu za dane koje žele zauvijek pamtiti. Evo primjerice već idućeg tjedna imamo svatove, čak tri dana za redom – petak, subota i nedjelja i mi sve spremno dočekujemo.

Različite namjene

Uistinu je veliki interes za proslavu vjenčanja, ali i za maturalne večeri i razne druge obljetnice, obiteljske proslave prigode poput krštenja i rođendana ili pak poslovnih druženja – kazuje nam naš ljubazni domaćin Miran Knezović, dodavši kako već za 2018. godinu imaju priličan broj rezervacija za svatove.

Fotografija Svečana dvorana "Ljetnikovac Radobolja".

Dosad je ovo mjesto posjetilo preko 100 000 posjetitelja, gostiju, prolaznika i prijatelja koji su u ovih deset godina postojanja ljetnikovca Radobolja jednom ili više puta udisali njegovu ljepotu, uživali njegovo gostoprimstvo, veselili njegove radosti. Ljetnikovac već nosi sobom paradigmu bogatog kulturnog središta, umjetničkog mecene, opuštajućeg i zabavnog ambijenta s izobiljem hercegovačkih gurmanluka zalivenih vrhunskim domaćim i svjetskim vinima. Kako će se ljetnikvac Radobolja dalje razvijati, a prostora za širenje ima, to još nitko ne zna.

“Postoje različite vizije kako dodatno oplemeniti ovaj prostor, učiniti ga još sadržajnijim, a da istodobno ne narušimo ono iskonsko u njemu. Nismo još sigurni jer i ovo što je do sada učinjeno radilo se nekako spontano pa prepustimo vremenu njegov budući izgled i namjenu” – zaključio je na koncu naš domaćin Miran, s kojim se pozdravljamo, do neke druge prigode.

Fotografija Svečana dvorana "Ljetnikovac Radobolja".