Home Gospodarstvo Trošarine na gorivo idu isključivo za autoceste i magistralne ceste

Trošarine na gorivo idu isključivo za autoceste i magistralne ceste

SHARE

”Sredstva od povećanja trošarina na gorivo će biti isključivo korištena za izgradnju autocesta i za modernizaciju i izgradnju magistralnih cesta u BiH. Entitetske vlade ih neće moći koristiti za bilo koju drugu namjenu ili svrhu osim izgradnje cestovne infrastrukture”, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, gostujući u večerašnjem Dnevniku TV1.

Naglašava da će 10 feninga od trošarina ići za izgradnju autocesta, a pet feninga za modernizaciju magistralnih cesta.

Nakon što je set zakona o trošarinama nedavno usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Povjerenstvo za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas, u prvoj povjereničkoj fazi, nije podržala set zakona. Negativno mišljenje Povjerenstva bi Zatupnički dom trebalo razmotriti na sjednici zakazanoj za 10. svibanj.

”Trošarine su prebačene na polje politike, koja onda naravno omogućava široki spektar spinova, različitih pristupa, uglavnom paušalnih ocjena i procjena ciljeva koji će se postići usvajanjem zakona o trošarinama”, mišljenja je Zvizdić.

Kaže da je od svih očekivao podršku usvajanju navedenih zakona jer sredstva idu za izgradnju cestovne infrastrukture.

”Više od 73 kilometra će se graditi u Krajini i zato sam očekivao da izaslanici koji dolaze iz Krajine glasovati za trošarine, jer to znači značajno unapređenje cestivne infrastrukture u Krajini. Radit će se više od 13 obilaznica, među kojima su one oko Bugojna, Ključa, Vakufa, Livna, Tuzle, Novog Travnika, Gruda, Kalesije, Cazina, Kiseljaka, Goražda i Odžaka”, naveo je Zvizdić.

Rekonstruirat će se i graditi mostovi u Srebreniku, Bihaću, Ključu, Jajcu, Nemili, Olovu, Goraždu…

”Govorimo o izgradnji novih magistralnih cesta, kao što je Stolac-Neum, Karaula 1, više od 30 novih kilometara u području Unsko-sanske županije. Generalno, modernizacija cesta ubrzava protok roba, ljudi i kapitala, te BiH pretvara u atraktivnu zemlju za domaća i strana ulaganja”, istaknuo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, početak izgradnje navedenih dionica i još, kako kaže, 13 dionica na trasi Koridora 5-C za koje postoji osigurano 860 milijuna eura, znači pokretanje minimalno 25 kompatibilnih gospodarskih grana koje su vezane za cestogradnju i otvaranje stotina i tisuća novih radnih mjesta.

Ciklus događanja bio bi taj da bi u sljedeći šest do sedam godina imali investicijski obuhvat viši od milijardu eura.

”Bilo bi moguće izgraditi 150 km autoceste, čime bi autocesta, osim jedne dionice od 25 km, bila praktično završena. Time bi se BiH svrstala u zemlje sa kvalitetnom infrastrukturom, što je potrebno ako želimo ubrzani europski razvoj i na optimalan način valorizirati resurse i staviti ih u funkciju ekonomskog razvoja”, rekao je Zvizdić.

Bez cestovne infrastrukture, zaključio je, BiH neće biti atraktivna za domaće i strane investicije.

”U ovom trenutku imamo postignute dogovore s međunarodnih financijskim institucijama na razini više od 860 milijuna eura. Da bi ta sredstva bila operativna uvjet je da se usvoje zakoni o trošarinama kao instrument i jamstva otplate tih kredita”, poručio je Zvizdić u Dnevniku TV1.

Predloženim setom zakona (Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH) predviđa se povećanje trošarina na gorivo za 15 feninga po litru, za izgradnju autocesta i cesta.

Usvajanje tih zakona jedan je i od uvjeta za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), odnosno to je uvjet da bi BiH uspješno prošla prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana i bila joj doznačena tranša u iznosu od oko 155 milijuna KM.