Home Kultura “Audicija” kreće na jesen: Okupljaju se glumci kultne stan up komedije

“Audicija” kreće na jesen: Okupljaju se glumci kultne stan up komedije

SHARE

Sedam glumaca koji igraju devet likova počet će turneju iz Sarajeva, grada u kojem je sve počelo.

Kultna predstava, poznata pod nazivom “Audicija”, koja je izvedena preko 3.000 puta i koju je gledalo više od dva i pol milijuna gledatelja najesen će ponovno biti igrana, saznaje Klix.ba.

Sedam glumaca koji igraju devet likova počet će turneju iz Sarajeva, grada u kojem je sve počelo.

Svi glumci koje smo gledali prije više od trideset godina glumit će i sada – Admir Glamočak, Senad Bašić, Emir Hadžihafizbegović, Saša Petrović, Mladen Nelević, Jasmin Geljo i Željko Ninčić.

Ova kultna predstava nastala je u prosincu 1984. godine kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, prvi put izvedena na Otvorenoj sceni Obala. Do danas je ostala zabilježena kao najuspješniji bh. teatarsko-studentski projekt svih vremena, koji nitko nije nadmašio.

Osamdesetih godina dvadesetog stoljeća “Audicija” je dostigla ogromnu popularnost, a 1986. menadžer Raka Đokić organizirao je veliku jugoslovensku turneju i pomogao da postane televizijsko čudo.

“Audicija” je izvedena više stotina puta, a ostaje zabilježeno da su u Beogradu, u Sava Centru, redovi za kupovinu karata bili dugi nekoliko stotina metara. Predstava ”Audicija” i danas drži mnoge rekorde po posjećenosti, pa je tako u Lisinskom za 11 dana rasprodala 33 predstave što do dan danas nikome nije uspjelo. U sklopu jugoslovenske turneje ova predstava igrala je 50 puta u beogradskom Domu Sindikata gdje se svaki put tražila karta više. Punila je dvorane širom bivše Jugoslavije, a pregledalo je više od dva i pol milijuna gledatelja.

Povodom 25. godišnjice nastanka “Audicije” u Sarajevu su se u prosincu 2009. godine skupili svi glumci iz originalne postavke i održali dvije predstave na ”Obali”. Zabilježeno je da je Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, koja je bila inicijator i organizator ovog okupljanja, imala preko 15.000 rezervacija za ovu predstavu dok ”Obala” ima samo 300 mjesta, piše Klix.