Home Crna kronika Tuđe kazne za nepropisno parkiranje “kače” za svoje automobile

Tuđe kazne za nepropisno parkiranje “kače” za svoje automobile

SHARE

Osim nedostatka parking-mjesta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, građani Sarajeva već neko vrijeme suočavaju se s još jednim problemom.

Naime, sve učestalije su krađe prekršajnih naloga za nepropisno parkiranje koje su policijski službenici “zakačili” za nečiji automobil.

Neodgovorne Sarajlije kradu tuđe prekršajne naloge koji su najčešće zakačeni za brisače automobila i stavljaju ih na svoj automobil kako bi policajac mislio da im je već pisao kaznu i zaobišao njihov automobil.

Čitateljica portala Radiosarajevo.ba ispričala je kako joj je s automobila ukraden prekršajni nalog za nepropisno parkiranje, a zatim joj je policajac pisao novi. Sarajka koja je željela ostati anonimna (ime poznato redakciji) rekla je za naš portal kako je platila kaznu koju je pronašla na automobilu, ali kako je prilikom registracije automobila otkrila da ima još dvije kazne s iste adrese u istom danu i u razmaku od četiri sata, koje je također morala platiti kako bi mogla registrirati auto.

Kontaktirali smo Ministarstvo za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo u kojem su nam rekli kako su upoznati s ovim slučajevima i da oni nisu česti.

“Prije nego što policajac izda prekršajni nalog za neki nepropisno parkiran automobil dužan je izvršiti provjeru – na koga se vodi taj automobil, da li je registiran i da li mu je već uručen nalog za nepropisno parkiranje. Rukovodilac smjene dužan je izvršiti detaljne provjere prije nego što izda nalog, i u toku dana ne bi smio izdati više prekršajnih naloga osim ako automobil nije premješten”, rekao je za Radiosarajevo.ba zamjenik komandira Jedinice za saobraćaj MUP-a KS-a Elvedin Muratspahić.

Muratspahić je naveo i kako MUP KS-a uputi obavijest vlasniku automobila da mu je izdat prekršajni nalog, nakon čega je vlasnik u roku od deset dana dužan izjasniti se da li je on nepropisno parkirao automobil. 

Iako su policijski službenici dužni izvršiti detaljne provjere, propusti se dešavaju.

“Ako se ipak desi da neko dobije dva ili više naloga za isti prekršaj, vlasnici automobila se trebaju obratiti sudu”, rekao je za Radiosarajevo.ba Elvedin Muratspahić.

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Jasmin Ahić, bio je iznenađen načinima malverzacija Sarajlija.

“Ovi slučajevi mogu se lako riješiti provjerama policijskih službenika, ali smatram da je potrebno uvesti i kazne za one koji ‘kradu’ prekršajne naloge zbog uplitanja u proces izricanja prekršaja. Oni su ovim postupkom takoreći priskrbili sebi besplatan parking na račun osobe koja je možda i dva puta platila kaznu na nepropisno parkiranje”, rekao je Ahić.

Radiosarajevo.ba