Home Kultura Veliko pospremanje Blagaja

Veliko pospremanje Blagaja

SHARE
Federalna vlada utvrdila je jučer na sjednici u Mostaru Nacrt regulacijskog plana povijesnog gradskog područja Blagaj za razdoblje od deset godina od dana usvajanja i uputila ga Parlamentu FBiH na potvrđivanje. Savjetnik federalnog ministra prostornog uređenja Zdenko Antunović pojasnio je kako je povijesno gradsko područje Blagaja Odlukom Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH iz 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom BiH. Sastavni dio dokumenta je i plan upravljanja ovim područjem.

-Ovim bi se trebalo otkloniti sve ono što je ne uređeno u prostoru i postaviti na pravo mjesto kako bi se zaštitio, kazao je Antunović dodajući i kako se u prvom redu treba voditi računa o nacionalnim spomenicima koji se nalaze na tom području, a ima ih mnogo.

Uređenje cijelog Blagaja

Iz Vlade kažu Blagaj predstavlja jednu od najvrjednijih urbano-ruralnih struktura u Bosni i Hercegovini.

-Centar Blagaja, s poslovnim i stambeno-poslovnim objektima orijentiranim prema glavnoj ulici, ima prepoznatljive elemente orijentalnog i mediteranskog arhitektonskog oblikovanja, koji ga ističu u odnosu na ostale dijelove naselja. No, ovaj dio je izložen raznim utjecajima koji postupno razgrađuju njegov integritet i identitet, kažu iz Vlade. Navode i kako se na objektima u Blagaju mogu uočiti razne reklame, materijali i boje koji nemaju puno veze sa autentičnim orijentalno-mediteranskim karakteristikama starog Blagaja.

-Zbog toga je jako važno, imajući u vidu propisane mjere zaštite, da ovom dijelu prostora bude vraćen prvobitni izgled. Budući da je povijesno jezgro Blagaja nalazi na listi ugroženih spomenika BiH, cijelo područje zahtjeva aktivnu zaštitu i mjere intervencije, kažu iz Vlade. Žurne mjere zahtijevaju Karađoz-begov hamam, Karađoz-begov most, mekteb Careve (Sultan Sulejmanove) džamije, mjesto i ostaci graditeljske cjeline Kolakovića kuće, graditeljska cjelina Pravoslavne crkve sv. Vasilija Ostroškog u Blagaju sa pokretnim naslijeđem i, djelomično, prirodno-graditeljska cjelina stambenog kompleksa porodice Velagić.

Antunović pojašnjava kako se “divlja gradnja” u Blagaju ne tretira usvojenim dokumentom, ali kako će se svi objekti morati prilagoditi planskim dokumentima.

-Većina opaski se odnosi na ugostiteljske objekte na samom izvorištu Bune gdje je predviđeno donošenje urbanističkog plana koji bi trebao sve postojeće objekte rekonstruirati i dovesti u funkciju kako to priliči i kako je prikladno, rekao je Antunović. Kaže kako će biti propisani strogi kriteriji i uvjeti sanacije, rekonstrukcije i redizajna.

-Izvjesno je da će pojedini dijelovi tih objekata morati biti i uklonjeni, rekao je Antunović. Regulacioni plan je tretirao i prometnu infrastrukturu gdje je reguliraju šetnice uz Bunu i štiti vodotok, regulira se i unutarnji promet i pješačka zona. Regulacijski plan se ne odnosi samo na zone oko objekata koji su spomenuti već ukupan prostor naselja Blagaj uključujući i stambene i javne objekte.

-Planskim uređenjem će na dobitku biti svi stanovnici Blagaja u smislu razvitka Blagaja, zaključio je on.

Počitelj propada

Antunović se jučer osvrnuo i na stanje u Počitelju i izradu regulacijsko plana povijesnog gradskog područja Počitelja kazavši kako je taj dokument u završnoj fazi izrade i da bi se vrlo skoro trebao pojaviti na Vladi FBiH u formi Prijedloga.

-U Počitelju je vidljivo da ne postoji kvalitetno upravljanje tim prostorom. Također dolazi do pojava manje devastacije  određenih objekata kulturno-povijesnog naslijeđa, a svjedoci smo i toga da je bilo par nelegalnih gradnji, kaže Antunović. Lijek za sve to je, kako kaže, adekvatno planiranje prostora i donošenje provedbenih planskih dokumenata.

Provođenje odluka sudova

Vlada Federacije je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o provođenju odluka sudova.

“Ovaj zakon uređuje provođenje odluka Ustavnog suda BiH za čije je izvršenje nadležna Vlada FBiH te odluka Ustavnog suda FBiH i Europskog suda za ljudska prava za čije su izvršenje nadležne institucije FBiH”, pojasnila je ravnateljica Ureda za suradnju i zastupanje pred Ustavnim sudom BiH Meliha Mujezinović Katana.

Po njezinim riječima, ono što je opredijelilo Vladu da ovo pitanje uredi zakonskim rješenjem jeste da se brže, efikasnije i odgovornije pristupi izvršenju odluka najviših sudskih institucija. Ocijenila je kako bi ovaj zakon trebao osigurati da se u svim fazama izvršenja odluka točno zna tko je nadležan organ, čija je to odgovornost, te koje su to mjere i aktivnosti koje treba poduzeti za izvršenje same odluke.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, dnevni-list.ba