Home Društvo 793 nove fotelje: Imena su spremna, još natječaj

793 nove fotelje: Imena su spremna, još natječaj

SHARE

Na prijedlog Ministarstva financija trezora BiH, Vijeće ministara nedavno je usvojilo odluku prema kojoj bi u državnim institucijama do kraja ove godine trebale biti zaposlene još 793 osobe, piše Dnevni avaz.

”U skladu s planiranim brojem od 23.058 zaposlenih i planiranom dinamikom zapošljavanja u ovoj godini, utvrđenom članom 3. zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za ovu godinu i stvarnim brojem zaposlenih u institucijama BiH u prosincu prošle godine, utvrđeno je ukupno povećanje broja zaposlenih u ovoj godini od 793”, navodi se u objavljenoj odluci.

Ipak, iz Ministarstva financija i trezora BiH pojasnili su za Avaz da je odluka donesena u skladu sa zahtjevima MMF-a, što je bio jedan od uvjeta za provođenje novog aranžmana. Također, kažu da zbog odlaska u mirovinu i dolazaka drugih radnika na njihova mjesta, ukupno povećanje zaposlenih u državnim institucijama neće biti za 793.

”Zakonom o proračunu za ovu godinu odobren je ukupan broj zaposlenih od 23.058 što je za 206 zaposlenih više u odnosu na prošlu godinu. Povećanje odobrenog broja zaposlenih odnosi se na stavljanje u funkciju državnog zatvora, čije je zapošljavanje planirano za drugu polovinu ove godine”, rekli su.

Dodali su kako je ovakva odluka tehničkog karaktera i njome se samo definiraju obveze koje preuzela naša država.

”Zbog kontinuiranog obnavljanja kadrova u službi Oružanih snaga i policijskim agencijama prilikom pregovora s MMF-om došlo se do podataka koji govore o broju zaposlenih koji se tijekom godine zapošljavaju na mjesta s kojih se prethodno umirovljeni ljudi. Prema tome, u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama u ovoj godini predviđeno je umirovljenje 229 ljudi pa se na njihova mjesta primaju novi, u skladu s važećim zakonskim rješenjima”, pojasnili su iz Ministarstva.

Isti je slučaj, navodi Avaz, i s policijskim agencijama u kojima se nakon obuke kadeta primaju novi policajci na mjesta umirovljenih kadrova.

”Odluka ima za cilj da uspostavi kontrola zapošljavanja na kvartalnoj razini za mjesta koja ostaju upražnjena zbog umirovljenja. Nova zapošljavanja predviđena su samo za stavljanje državnog zatvora u funkciju, što je odranije poznato, i planirano je u proračunu za ovu godinu. To potvrđuje i činjenica da za provođenje ove odluke nisu potrebna dodatna sredstva”, pojasnili su iz Ministarstva financija i trezora BiH.