Home Društvo Hakeri koji su napadom preplašili čitav svijet zaradili samo 26.000 dolara

Hakeri koji su napadom preplašili čitav svijet zaradili samo 26.000 dolara

SHARE

Iako se, naizgled, čini da bi se strašenjem cijeloga svijeta moglo zaradili puno novca, hakeri koji su, tvrdi Europol, prouzročili jedan od najvećih takvih napada u povijesti, zaradili su tek 26 tisuća dolara. Procjena je to stručnjaka Briana Krebsa, donosi Metro.

Virus kojim su hakeri napadali računala diljem svijeta ‘tražio’ je od korisnika novac u zamjenu za otključavanje datoteka. Hakeri su uplatu tražili u Bitcoinima, kako bi im se što teže ušlo u trag.

Stručnjak za računalnu sigurnost Brian Krebs, uvidom u podatke o transakcijama na određenim Bitcoin adresama, izračunao je kako su hakeri primili tek stotinjak uplata uplašenih korisnika. To bi, s obzirom na iznos koji su tražili, iznosilo oko 15 Bitcoina, što je oko 26.000 američkih dolara ili 176 tisuća kuna. Premalo, čini se, za kaos koji su postigli, prenose vijesti.hr

Ranjivosti sustava, prije svega operativnog sustava Windows, stručnjaci Microsofta već su ispravili, no korisnici moraju ažurirati svoj sustav kako bi izbjegli opasnost.