Home Zanimljivosti Koliko jaja tjedno zapravo smijemo jesti?

Koliko jaja tjedno zapravo smijemo jesti?

SHARE

Jaja su u većini obitelji omiljeni doručak. Osim što su jeftina, brzo se pripremaju, bogata su proteinima, zbog čega su idealna za sve koji paze na prehranu. No koliko je jaja tjedno previše te je li uistinu zdravo jesti ih svaki dan?

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje – svima nam je dobro znana pjesmica, a jaja su mnogima omiljeni doručak, pa čak i večera. Bilo da je riječ o kajgani s pancetom, jajima na oko s avokadom ili možda o oblak jajima, obožavaju ih i veliki i mali.

Osim što su vrlo ukusna te se brzo spremaju, jaja su bogat izvor proteina te većinom sadrže vodu pa su i kalorijski prikladan obrok za one koji vode računa o reduciranoj prehrani.

Proteini i voda najvažnije su tvari u organizmu te su ključni za razvoj tjelesnih tkiva, posebice mišića koji se hrane proteinima, stoga uistinu možemo reći da jaja daju snagu. No pitamo se koliko je jaja tjedno previše te je li uistinu zdravo jesti ih svaki dan?

Prema tvrdnjama autorice knjige ‘The Small Change Diet’, Keri Gans, posve je normalno konzumirati karton jaja tjedno: ‘Za odraslu osobu dva jaja na dan su skroz u redu.’ No Gans dodaje kako je potrebno voditi računa o cjelokupnoj prehrani i paziti da reducirano unosimo zasićene masne kiseline.

‘Dva jaja na dan su zdrava, ali ako preferirate kajganu sa sirom, onda je vaš unos zasićenih masnoća i kalorija puno veći’, izjavila je Keri Gans za Prevention.

Umjesto da jaja pospete sirom i uz njih se počastite slaninom, predlažemo vam da svoj idući doručak pripremite promišljeno. Na nekoliko kapi maslinovog ulja ispecite jaja po želji i uz njih poslužite nekoliko kriški avokada, salatu te krišku kruha od cjelovitog zrna. Voila! Dobili ste doručak bogat zdravim mastima, ugljikohidratima, proteinima i vlaknima za energiju koja će vam trebati za početak dana.

Želite li zelenilo zamijeniti slaninom i sirom, a iz jaja izbaciti žutanjak kako biste izbalansirali unos masnoća, nećete postići isti učinak.

‘Žutanjak sadrži određene nutrijente koji se ne mogu pronaći u bjelanjku. Svi vitamini topivi u mastima nalaze se u žutanjku, stoga uklonite li žutanjak, uklonit ćete i potrebne hranjive vrijednosti iz jaja’, tvrdi Gans.

Potrebno je voditi računa da ne pretjerujete s unosom proteina. Naime jedno jaje sadrži 80 kalorija, pet grama masnoća i šest grama proteina. Ako ste poželjeli doručkovati pet jaja sa sirom, a tijekom dana planirate jesti još dva ili tri proteinska obroka, onda jaja i nisu najbolji odabir.

No ako ne znate hoćete li u danu koji slijedi uspjeti pojesti proteinski obrok zbog puno obaveza ili premalo vremena da skoknete na ručak, u tom slučaju možete si priuštiti pokoje jaje više za doručak.