Home Društvo Održan stručni skup o položaju obitelji u BiH, o trenutnom stanju i...

Održan stručni skup o položaju obitelji u BiH, o trenutnom stanju i perspektivama

SHARE

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostar, Ministarstvo rada i socijalne skrbi HNŽ-a i Udruga socijalnih radnika Hercegovačko-neretvanske županije organizirali su stručni skup pod nazivom „Položaj obitelji u BiH – trenutno stanje i perspektive“povodom Međunarodnog dana obitelji.

U ime Filozofskog  fakulteta obratila se doc. dr. Davorka Topić-Stipić, pročelnica Studija socijalnog rada te istaknula kako je obitelj nositeljica i čuvarica društva i da je ona njezin prvi znak.

Oko obitelji potrebno je imati posebnu skrb i posebnu pomoć kako bi ona kao takva  mogla ispunjavati svoje temeljne, osnovne zadaće“, rekla je Topić-Stipić te izrazila zahvalu za sve koji su iskazali spremnost približiti stanje i perspektive obitelji u BiH.

Predsjednica Udruge socijalnih radnika HNŽ-a mr. sc. Alma Kozo je izjavila da je obilježavanje Međunarodnog dana obitelji bitno za Udrugu jer je obitelj središte rada socijalnih radnika.

Mi se svakodnevno susrećemo u profesionalnom radu s članovima obitelji ili cijelom obitelji pomažući im u prevladavanju problema i izazova s kojima se obitelj susreće. Jako smo zainteresirani da imamo zdravu obitelj, koja je osnovna stanica svakog društva. U radu s obiteljima ne postoje recepti, ne postoje šabloni, one zahtijevaju određeni profesionalizam mnogih sudionika s individualnim pristupom“, izjavila je Kozo.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH Miroslav Jurešić je istaknuo da se problem statusa obitelji s djecom treba riješiti

Živimo u jednom složenom društvu koje je opterećeno nekom političkom prošlošću, velikim ekonomskim i socijalnim problemima i u tome kontekstu je jako teško išta ozbiljnije reformirati. Na tragu neke prijeke potrebe da riješimo status obitelji s djecom, i Federacija i županije su se ujedinile da pronađu određena zakonska rješenja koja će regulirati ovu problematiku“, rekao je Jurešić.

Pomoćnica ministra u Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a mr. sc. Janja Milinković smatra da je vrlo bitno da se donese Zakon o zaštiti obitelji.

Vrlo značajna za Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, koji su suorganizatori ovog stručnog skupa,  jest činjenica da nakon 18 godina Zakon o zaštiti obitelji s djecom treba biti donesen i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Nama je želja ukazati na zaista teško stanje suvremenih obitelji u BiH, današnjim uvjetima kada je postotak nezaposlenosti zaista visok, kada mlade obitelji zaista nemaju mogućnosti zapošljavanja, a samim time i rađanja djece“, objasnila je Milinković.

Međunarodni dan obitelji se počeo obilježavati s ciljem naglašavanja važnosti obitelji kao temeljne jedinice svakog društva, odnosno poticanje djelovanja društva u korist obitelji, donošenjem odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji. Obitelj zahtijeva posebnu pažnju, potrebna joj je pomoć i zaštita kako bi mogla ispuniti svoju zadaću, osobito kada je pogođena siromaštvom, invalidnošću njenih članova i nasiljem.

Kroz ovaj stručni skup sagledan je zakonski okvir Federacije BiH, Hercegovačko-neretvanske županije te se osvrnulo na praksu rada i zaštite obitelji. Skup je započeo minutom šutnje za poginule u zrakoplovnoj nesreći.