Home Kultura ANA LONČAR “Razmjena u Grazu izvrsna je prilika za usavršavanje jezika”

ANA LONČAR “Razmjena u Grazu izvrsna je prilika za usavršavanje jezika”

SHARE

Studentica druge godine diplomskog studija engleskog i njemačkog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Ana Lončar provodi ljetni semestar na studiju anglistike i germanistike u Grazu na Sveučilištu Karl Franzens. Tijekom razmjene posjetila je Salzburg, München, Karlsruhe, Bruchsal, Strassbourg te išla na studentske izlete u okolici Graza.

Živi u multietničkom domu za studente Katolische Hochschulgemeinde koji je udaljen dvije minute od sveučilišta. „U domu studente smatraju dijelom svoje zajednice. Jednom u semestru vodi se individualni razgovor u kojem studenti mogu otvoreno razgovarati o svojim problemima te dati konstruktivnu kritiku o samom smještaju i aktivnostima. Organiziraju se i radionice u kojima se predstavljaju različite kulture“, kaže Ana koja je dvojila o odlasku jer je htjela završiti studij na vrijeme.

Nakon što joj je profesorica predložila razmjenu, razgovarala je sa par kolega koji su već bili na razmjeni i uz podršku kolega i bližnjih shvatila da treba iskoristiti priliku. Profesori na odjelima engleskog i njemačkog jezika i književnosti u suradnji s Uredom za međunarodnu suradnju pobrinuli su se za priznavanje predmeta koje sluša na Sveučilistu u Grazu.

Graz je bio izvrsna prilika jer najbolji način za usavršavanje jezika je provesti neko vrijeme u državi gdje se taj jezik govori. To je bilo presudno u mojoj odluci. Austrijanci imaju specifičan dijalekt te sam imala poteškoća na početku, ali pomalo sam se navikla na njihov govor. Standardni njemački koristi se u svim institucijama, a Graz je divan grad koji odiše kulturom i poviješću“, navodi Ana koja planira posjetiti još gradova u Austriji i Sloveniji.

Stipendija je dovoljna da se pokriju svi troškovi (hrana, dom i putovanja). Studentima koji planiraju ići na razmjenu u Graz savjetuje da ponesu dovoljno novca za prva dva tjedna jer stipendija bude uplaćena kad se otvori bankovni račun u nekoj od poslovnica u Grazu.

Kampus je puno veći i uređeniji od našega te je očuvan stari izgled zgrada. Ono što se mene posebno dojmilo je sveučilišna knjižnica koja je ogromna i u kojoj se može pronaći skoro svaka knjiga“, ističe Ana čiji su hobiji čitanje, crtanje, oslikavanje zidova, ilustracija priča, vrtlarstvo i uzgoj biljaka.

Studenti imaju svoj račun ili „visitku“ na stranici fakulteta te prijavljuju predavanja i ispite. Osim računa, dobiju i osobni mail koji mogu koristiti u akademske svrhe. Iako su kolegiji slični, postoji različit sustav. Na nekim kolegijima se ne prati prisutnost, a na drugima se nakon tri izostanka gubi pravo slušanja. Profesori su stručnjaci u svom području, a odnos između studenata i profesora je strogo profesionalan.

Oduvijek je imala želju studirati strane jezike. Još kao dijete radije je gledala crtiće na njemačkom i engleskom nego na hrvatskom jeziku. „Veliko zanimanje za strane jezike otkrila sam u osnovnoj školi. Nisam smatrala da je zvanje nastavnice za mene. Vidjela sam se kao prevoditeljicu dječjih knjiga i crtića“, kaže Ana čije se mišljenje promijenilo nakon što se našla na drugoj strani učionice.

Želi završiti studij pa boraviti neko vrijeme u inozemstvu, putovati i raditi. „Ova razmjena značila je veliku promjenu u mom životu. Studiranje u novom gradu i upoznavanje nove kulture i ljudi divno je iskustvo koje vas nesvjesno gradi kao osobu jer postajete samostalniji i zreliji. Kad ste sami, shvatite neke stvari koje niste bili u stanju shvatiti dok ste živjeli u svom sigurnom svijetu gdje niste imali toliko briga“, kaže Ana koja preporučuje iskustvo razmjene.