Home Nekategorizirano Znanstvenici tvrde: Način porođaja majke utječe na inteligenciju bebe

Znanstvenici tvrde: Način porođaja majke utječe na inteligenciju bebe

SHARE

Kako prenose Novosti , bebe koje su rođene prirodnim putem imaju veći koeficijent inteligencije u odnosu na one rođene carskim rezom u “nametnutom” terminu, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Yale.

Razlog je protein UCP 2, koji utječe na inteligenciju, a njegov nivo je veći u mozgu djece rođene prirodnim putem ili djece rođene carskim rezom ako je porođaj krenuo prirodnim tokom.

Od ovog proteina zavisi kratkoročno i dugoročno pamćenje djeteta, kasnije čovjeka, što je ključno za stepen inteligencije.

Ovi rezultati su veoma važni jer je u posljednjoj deceniji došlo do ekspanzije porođaja carskim rezom, ali ne iz zdravstvenih razloga i kod beba koje su kroz trudove signalizirale da su spremne da izađu, već su mnoge majke ovu operaciju shvatile kao mogućnost da odrede datum i vrijeme rođenja svoje djece.

Ginekolozi uglavnom tvrde da je, kada trudnica uđe u deveti mjesec i beba je formirana, svejedno kada će se poroditi i zakazuju carski rez po svom nahođenju ili želji buduće majke.

Ipak, doktori su sada dokazali da se to negativno odražava na inteligenciju i da bi, ako nema zdravstvenih razloga, uvijek trebalo pričekati prirodne trudove.