Home Gospodarstvo SLOM BH TAJKUNA ZDRAVKA ALVIRA: „Zvečevo“ i čapljinska “Lasta” prve velike žrtve...

SLOM BH TAJKUNA ZDRAVKA ALVIRA: „Zvečevo“ i čapljinska “Lasta” prve velike žrtve Agrokora!

SHARE

Radnici poznate hrvatske tvornice čokolade, keksa i alkoholnih pića Zvečevo, čiji je većinski vlasnik poduzetnik iz BiH, Zdravko Alvir, već danima štrajkaju jer nisu dobili plaću za ožujak.

Uprava firme, kojom predsjedava Alvir, navela je u priopćenju prije dva dana da je Zvečevo u neprekidnoj blokadi 40 dana, zbog novonastale situacije u poslovnom okruženju u Hrvatskoj i regiji. Zvečevo je blokirano 5. travnja, u jeku krize Agrokora, a konditor iz Slavonije je jedan od njegovih dobavljača.

“Zvečevo se našlo u financijskim poteškoćama uslijed kojih mu objektivno prijeti financijski slom. Stoga je pokrenut proces ubrzanog financijskog i operativnog restrukturiranja, a Uprava čini sve da omogući normalno poslovanje”, navodi se u priopćenju Uprave konditorske tvrtke.

“Nažalost, Zvečevo je samo jedna od tvrtki koja evidentno trpi posljedice stanja na domaćem tržištu i tržištu regije”, poručuju iz Zvečeva.

Vijest o mogućem slomu Zvečeva, iznimno je važna za BiH budući da je Alvir istovremeno i većinski vlasnik Tvornice keksa „Lasta“ iz Čapljine, čiji su proizvodni pogoni zaustavljeni i zaključani a stotinjak radnika proglašeno za „tehnološki višak“.

Zvečevo se već dugo suočava s teškoćama u poslovanju. Još 2014. kada je na čelu bio današnji šef Podravke Marin Pucar, firma je krenula u restrukturiranje i činilo se da dolaze bolji dani. Početkom te godine kompanija poznata po prvoj čokoladi s rižom u svijetu, bila je prisiljena na dokapitalizaciju. Svježi kapital, oko 5 milijuna eura, unijela je tvrtka Ultima ulaganja, zadarskog poduzetnika Tonija Kozine.

Usprkos tome Zvečevo je bilježilo sve slabije rezultate. Zbog visokih financijskih troškova i pada prodaje od 15 posto, u 2014. zabilježen je gubitak od 18,2 milijuna kuna.

Lani je uslijedio novi značajan pad prometa a kompanija je pretrpjela rekordni gubitak od čak 24,9 milijuna kuna.

Kao i drugim prehrambenim proizvođačima iz Hrvatske, Zvečevu je Konzum na domaćem tržištu glavni prodajni kanal. Osim plasmana vlastitih marki, Zvečevo za Konzum radi robnu marku čokolada K plus.

Za razliku od drugih dobavljača koji su financirali Agrokor putem mjenica, Todorićeva kompanija pomagala je Zvečevu kroz pozajmice. U više navrata u medijima se čak špekuliralo da Agrokor preuzima Zvečevo. Zadnji put se to dogodilo prošle godine kada se Agrokor nakratko upisao kao vlasnik 20 posto dionica tvrtke na temelju repo ugovora.

Kolaps Agrokora za požešku kompaniju došao je u najgorem mogućem trenutku. Ionako već financijski iscrpljena, kompanija značajno izložena prema Agrokoru među prvima je blokirana. Za razliku od većine drugih dobavljača koji su se nakon državne intervencije u Agrokoru barem kratkoročno izvukli iz blokade, račun Zvečeva ostao je blokiran do danas.

Većinski vlasnik „Zvečeva, i čapljinske „Laste“, Zdravko Alvir porijeklom je iz Gornjeg Vakufa odnosno Uskoplja. Radio je dugo godina kao šeg predstavništva „Zvečeva“ za BiH, a navodno se obogatio u ratu, kada je iz Gornjeg Vakufa kontrolirao glavinu tržišta alkohola na dobrom dijelu BiH.

Nekoliko godina nakon rata, u jeku pretvorbe državnog u privatni kapital u Hrvatskoj, pojavio se s novcem i kupio većinski paket dionice firme „Zvečevo“ , a potom i čapljinske „Laste“.

Autor: Slobodna Bosna