Home Društvo FOTO&VIDEO: I u 95.godini Posušanka baka Iva Penava kopa u vrt, moli...

FOTO&VIDEO: I u 95.godini Posušanka baka Iva Penava kopa u vrt, moli se Gospi i živi zdravo

SHARE

Posuški je kraj prepun zanimljivih ljudi i događaja pa su neki stigli i do Guinnissovih rekorda. Veliki je broj stogodišnjaka i zanimljivih Posušana o kojima su snimani dokumentarci.

No, nedavno su nas žitelji Batina i Ante Penava, zaselak Brig, uputili do zdrave kao kamen starice Ive Penava koja je nabrojala 95 godina. Rekli su kako Iva još radi u vrtu i oko kuće, živi zdravo uz domaću hranu te redovito moli kod Gospine kapelice ujutro i u večer.

Iva95g_pec_bih_190517

-Evo, krenite u moj vrt i vidjet će te kako još s voljom radim u svom vrtu iza kamene kuće. Sve je u njemu naše domaće. Volim domaću hranu a popijem pokoju čašicu rakije i vino nakon jela, ispričala je baka Iva i dometnula neobičnu priču o svom zdravlju.

-Sad svi lete kod doktora a ja sam samo jednom bila prije 40 godina. Ujeo me ljuti poskok i tada sam pješice otišla u Posušje kod doktora i sve je bilo dobro. Moje godine mi ništa ne smetaju a kanim u starom vrtu uzgajati pčele jer je tu medonosno bilje, priča Iva i domeće još neke radove oko svoga doma.

BATIN: I u 95.godini baka Iva kopa u vrt, moli se Gospi i živi zdravo

Pitali smo staricu što joj je najvažnije u njenom teškom ali zdravom životu jer je ostala bez muža a djeca, njih četvero, unučad i praunučad su se raselila i otišli dalje s tvrdog kamena.IvaP-Kap3_pec_bih_190517

-Drži me post i molitva. Dva dana u tjednu postim s kruhom i vodom. Svako jutro i uvečer molim kod GospinE kapelice. Pridruže mi se susjedi pa i djeca. Volim svoj kraj, sunce, gangu, ali najviše kamen. Kad ga poljubim i pomolim se dobijem novu snagu i osjećam se kao u mladim danima. Stoga se čudim kako danas mnogi traže tablete a svuda je ljekobilje i zdrava hrana oko nas, ispričala je u slatkoj priči 95.godišnja starica Iva koja se nada da će doživjeti i stotu vjerom i nadom radeći u svom vrtu i moleći se kod Gospine kapelice koju je sama potaknula za gradnju piše Večernji list i novinar Pero Crnogorac,

S njom je ovih dana razgovarao legendarni posuški novinar Ljubo Kovač, čiju video reportažu donosi portal Grude.com.