Home Društvo Jedan je Ljubušak na današnji dan 1944. godine spasio život drugu Titu

Jedan je Ljubušak na današnji dan 1944. godine spasio život drugu Titu

SHARE

Abdulah Muminagić (po ljubuški Dulo) rođen je u Ljubuškom 1919. godine od majke Afitabe (djev. Tančica) i oca Atifa. Osnovnu školu završio je u svom rodnom mjestu, srednju tehničku školu (geodetski odsjek) u Beogradu 1938. godine kao “Gajretov” pitomac. Po odsluženju vojnog roka bavio se intenzivno geodetskim snimanjem više katastarskih općina u Srbiji i održavanjem katastra u Zvorniku.

Već u prvim danima u partizanima u kolovozu 1943. godine potvrđuje se kao izuzetan geodeta. Ubrzo postaje Titov osobni kartograf i obavještajac, zadužen za specijalne zadatke i tajne misije. S uspjehom proširuje aktivnosti kroz kontakte sa tajnim britanskim i američkim agencijama i dolazi do ključeva za otkrivanje tajnih podataka i planova saveznika i protivnika.

Najveći njegov uspjeh je spašavanje maršala Tita i Vrhovnog štaba prilikom desanta 1000 njemačkih diverzanata – padobranaca na Drvar 25. svibnja 1944 godine.

Na osnovu njemačkih planova operacije “Konjički skok” koje je dobio od američkih i britanskih suradnika potporučnik Muminagić je odredio rutu evakuacije i plan izmještanja, što se pokazalo kao spasonosno rješenje.

Tito će kasnije taj datum odrediti kao svoj drugi rođendan (stvarni datum Titova rođenja je 7. svibnja). Njegove aktivnosti obavještajca na nivou apsolutne tajnosti ostale su bez pisanih i drugih tragova i time potpuno nepoznate široj javnosti i historiografiji. U Ljubuškom su ga viđali povremeno kad bi dolazio da obiđe roditelje na Žabljaku.

Autor: Dnevno.ba