Home Gospodarstvo Mercator se vraća na bh. tržište, preuzima Konzum i Velpro

Mercator se vraća na bh. tržište, preuzima Konzum i Velpro

SHARE

Trgovački lanac iz Slovenije Mercator, vratit će se na tržište Bosne i Hercegovine tako što će preuzeti upravljanje nad Konzumom i Velpro.

Odlučeno je to na današnjem sastanku o Agrokoru na kojem su sudjelovali ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović, predstavnici nadležnih državnih i entitetskih institucija i povjerenik Vlade Republike Hrvatske Ante Ramljak, koji je i potvrdio ovu informaciju.

Ante Ramljak, povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor, ocijenio je na današnjem sastanku u Sarajevu, da sve kćerke u BiH koje su proizvodnog karaktera posluju veoma dobro, ali da Konzum i Velpro posluju sa nezadovoljavajućim rezultatima.

Dodao je da će zbog toga, Merkator preuzeti Konzum i Velpro u Bosni i Hercegovini, te se obavezao da će vratiti sve dugove dobavljačima. Na današnjem sastanku razgovaralo se o pravcu rješavanja problema u ovom koncernu i njegovim firmama-kćerkama u BiH.

Sastanku su prisustvovali ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković te Ante Ramljak koji je predstavio Akcijski plan s konceptom i pravcem rješavanja problema u ovom koncernu i njegovim firmama-kćerkama u BiH. Također, prisustvovao je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, predstavnici nadležnih BiH i entitetskih institucija, “Agrokorovih” kompanija u BiH i predstavnici “Agrokora”.

Ramljak je 27. travnja istaknuo da je od trenutka preuzimanja ove kompanije situacija koju su zatekli u koncernu bila vrlo alarmantna.

“Nemam namjeru širiti lažni optimizam i ne mogu reći da se situacija promijenila u 15 dana. Uspjeli smo spriječiti da se problem prelije iz Hrvatske u regiju. Sada se moramo baviti odvojenim problemima Slovenije, Srbije i BiH”, kazao je Ramljak

Agrokorove kompanije-kćerke u BiH zapošljavaju oko 5.200 radnika, a najviše ih je u podružnici Konzuma koja je u BiH registrirana kao samostalni pravni subjekt.