Home Društvo Savjet: Kako saznati igra li vam dijete ‘Plavog kita’

Savjet: Kako saznati igra li vam dijete ‘Plavog kita’

SHARE

Igra “Plavi kit” u kojoj se djeca pozivaju na samoubojstvo daleko je od internet šale.

Nakon informacije da je opasna igra stigla i u BiH, ministar MUP-a KS Vedran Mulabdić je priopćio da je i sarajevska policija jučer zabilježila ovaj slučaj u jednoj školi.

Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i nitko ne smije znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spreman? – riječi su kojim se maloljetnici uvode u svijet “samoubilačke” online igre “Plavi kit”.

“Mi smo jučer zaprimili jednu takvu prijavu i radi se o učenici drugog razreda srednje škole. To smo poslali Federalnom MUP-u koji u svojim okvirima ima odjeljenje “cyber kriminal” i njima je slučaj proslijeđen”, kazao je Vedran Mulabdić, ministar MUP-a KS, prenosi N1.

U periodu od 50 dana igranja, djeci se postavlja 50 zadataka, u početku manje opasni, zatim ozljeđivanje i druge bizarne stvari. S obzirom na to da je ova igra stigla i u BiH roditeljima nije svejedno.

“Da ja sam čula za igru “Plavi kit” i čak sam razgovarala sa svojom starijom kćerkom o tome. Moj princip je da ja takve stvari devalviram, ja sam joj rekla otvoreno takvu igru igraju budale zato što je mnogo zanimljivije da ideš da se rolaš, da igraš lopte ili da igraš balet nego da se režeš žiletom”, objasnila je glumica Arma Tanović-Branković.

Ministar MUP-a Kantona Sarajevo, ali i stručnjaci pozivaju roditelje i nastavnike da razgovaraju s djecom, ali i da prate njihove aktivnosti na internetu kako bi ih zaštitili.

“Apeliramo pogotovo na roditelje da malo više obrate pažnju u cilju prevencije i zaštite svoje djece”, dodao je Mulabdić.

A da je danas djeci na internetu svaki sadržaj dostupan, te da je predugo korištenje interneta itekako štetno, govore i pedagozi. Internet treba koristiti ali nadzor nad sadržajima koje gledaju djeca je neophodan.

“Trebaju određeni vremenski periodi djeca provoditi na internetu, da to ne bude po cijeli dan, zato što to uopće ne utiče dobro na razvoj dječjeg mozga. Internet je takav, pun je sadržaja, neki od tih sadržaja nisu točni ni istiniti, neki jesu. Tako da u te neke istraživačke svrhe dobro dođe, međutim malo više vremena da se provodi na internetu nije preporučljivo”, kazala je pedagoginja Samra Guhdija.

MUP KS kao i Ministarstvo za obrazovanje, znanost i mlade dalo je sugestiju školama da obrate pažnju da li djeca imaju nešto nacrtano po sebi, konkretno “Plavog kita”, a nastavničko vijeće je održalo roditeljski sastanak na kojem su i roditelje upoznali sa smrtonosnom igrom.