Home Gospodarstvo ŠTO VAS NE SLOMI JOŠ VAS VIŠE OJAČA U jednom danu...

ŠTO VAS NE SLOMI JOŠ VAS VIŠE OJAČA U jednom danu ostao bez stada, ali nije pokleknuo; Ante se podigao iz pepela

SHARE

Uobičajilo se kazati kako ono što vas ne slomi još vas više ojača. U slučaju Ante Šarca iz Mandina Sela koji je prošle godine, zbog q-groznice i bruceloze, morao eutanazirati i tako u jednome danu ostati bez cijeloga stada koza koje je tada brojalo preko dvjesto grla, to se itekako potvrdilo.

I nakon svega što (mu) se prošle godine dogodilo, većina bi se ljudi na njegovu mjestu sigurno slomila i odustala od svega, no ne i on. Bio je uporan, nije odustajao od cilja – ostanka na rodnoj grudi i djedovini, osiguranja egzistencije sebi i svojoj obitelji. Uz obitelj, potporu su mu u tome pružile Hercegbosanska županija, Federacija BiH i općina Tomislavgrad i Ante je nastavio gdje je iznenadnom bolešću stada prisilno zaustavljen u proljeće prošle godine.

Danas Ante na svojoj farmi ima skoro 140 grla (većim dijelom alpskih). Zasad ima šezdesetak koza koje muze i predaje mlijeko mljakari Puđa u Livnu, a ostatak su maleni jarići. Polako povećava brojnost stada, povećavajući i litre mlijeka koje predaje otkupljivaču za kojega samo ima riječi hvale.

U sve izrečeno uvjerili smo se danas, tijekom posjeta njegovoj farmi na Podinama. Zadnji put smo ovdje bili početkom veljače 2016. godine, naišavši baš u trenutku kada su veterinari i uzimali krv za uzorke. Za rezultate znamo kakvi su bili. Sada je sve puno drugačije i bolje. Bez obzira na sve sada smo još sigurniji kako će uspjeti u svome poslu.

Izvor: Mandino-selo.com